Stižu nam blagdani koje svake godine željno iščekujemo i kojima se posebno veselimo, a ponajviše djeca. Danas, na dan svetog Nikole kada bi se probudili i ugledali čizmicu ili čarapu na prozoru prepunu čokoladica i raznih darova, radost bi bila još veća jer bi upravo s ovim danom počele pripreme i održavanje tradicionalnih blagdanskih običaja koji će nas pratiti sve do Sveta tri kralja. Priprema božićne pšenice, darivanje na dan svete Lucije, priprema kolača, kupovanje poklona, kićenje bora i priprema malog Betlehema samo su neki od prekrasnih zadataka koji nas čekaju kroz ovaj mjesec. Danas ćemo vam predložiti nekoliko ideja za brze, fine i jednostavne kolače s kojima možete ukrasiti vaš blagdanski stol i razveseliti najmilije.

panettoneKako bi vaš blagdanski stol bi što šareniji, predlažemo vam da napravite manje količine različitih vrsta kolača, a za to će vam svakako pomoći naši recepti jer za veliku većinu njih vam neće biti potrebno više od 15-ak minuta za pripremu plus vrijeme za pečenje ili da odstoje u hladnjaku. Što se kolačića tiče, najbolji izbor i najlakši je svakako priprema prhkog tijesta u različitim varijantama. Možete ga obogatiti raznim aromama poput limuna, naranče, vanilije ili ruma. Kupite razne kalupe za oblikovanje kolača kako bi na jednostavniji način pripremili lijepe i efektne kolačiće uz malo truda i vremena. S prhkim tijestom možete pripremiti tradicionalne suhe kolače koje su naše none oblikovale pomoću profila koji bi se dodali na mašinu za mljevenje tijesta, no danas, srećom, interesantne kalupe možete pronaći na svakom koraku. Kolače od prhkog tijesta možete ukrasiti marmeladom, glazurom od čokolade ili pak velikim izborom domaćih namaza od orašastih plodova ili voća za koje možete pronaći mnoge recepte na našim stranicama.

Prhko tijesto
Prhko tijesto s kakaom

Sa sličnim tijestom možete pripremiti niz zanimljivih i ukusnih kolača koje su pripremale naše none i za pripremu kojih vam mogu pomoći i djeca koja će zasigurno uživati u njihovom oblikovanju.

Šareni kolutići cokoladni-husarski-poljupci
Jednostavni keksi od prhkog tijesta
Čokoladni husarski poljupci
Husarski poljupci s bademima
Tirolski keksići 

Kuglofi su također odličan izbor za ukrašavanje blagdanskih stolova jer su jako lijepi i efektni te ih dodatno možete ukrasiti glazurom od šećera ili čokolade ili pak napraviti smjese u više boja, te ih pomiješati… Jednostavno se pripremaju, no peku se malo duže za razliku od kolača od prhkog tijesta, no svakako se isplati. Mi vam predlažemo ove tri varijante.

Mramorni kolač
Čokoladni kuglof
Kuglof od naranče

Krostate su također jednostavne i relativno brze za pripremiti. Ako ste pripremili finu zimnicu s domaćim marmeladama, šteta je ne iskoristiti ih i na ovaj način. Krostate su odlične jer mogu dugo trajati pripremite li ih s marmeladom, s tim da ih držite daleko od vlage i izvora topline. Rade se od prhkog tijesta, a ako nemate marmelade, možete napraviti nadjev i od domaćeg namaza od lješnjaka ili pak sa slastičarskom kremom i svježim voćem. Kombinacija je zaista mnogo, dakle dovoljno je da pustite maštu na volju te se uz veselu blagdansku muziku „bacite” na pripremu finih domaćih kolačića. S viškom prhkog tijesta pomoću kalupa za oblikovanje kolača na originalan način ukrasite vaše krostate. Mi vam predlažemo krostata s marmeladom od borovnicaova dva recepta, no na našim stranicama možete pronaći još mnogo drugih. Potražite ih ovdje.

Mini krostate s namazom od lješnjaka
Krostata s marmeladom od borovnica

Za sve one koji imaju volje i vremena predlažemo vam da pripremite ova dva ukusna kolača koji će zasigurno oduševiti sve prisutne, no morate ćete se poprilično potruditi jer je njihova priprema podosta zahtjevnija od ostalih kolača koje smo vam predložili.

Rožata
Panettone

Ako ste već imali na umu pripremiti neke od ovih što smo naveli do sada, za vas imamo još nekoliko ideja…

cokoladni kolac s orasastim plodovimaKuglice s lješnjacima
Čokoladni kolač s orašastim plodovima
Domaće rafaelo kuglice
Palmice keksi
Keksi s bademima (cantucci)
Kokosova rolada

Podijelite s nama recepte za vaše najdraže blagdanske kolače. 🙂

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!