Recepti

Sočni, jednostavni i brzi recepti koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca...

ARTIČOKE PO IMOTSKI

Donosimo Vam i tri recepta pripreme artičoka, kako su ih spravljale stare imotske kuharice.

ARTIČOKE S BIŽIMA ILI BOBOM

7-8 artičoka

500 grama mladih biži,ili mladog boba

4-5 žlica mrvica kruha

5-6 česana luka

petrusimul

1 žlica vegete

papar

sol

ulje

Artičoke se kratko vrijeme drže u vodi, zatim se otresu i ocijede od vode, pa im rastvorimo listiće i punimo nadjevom. Starijim artičokama mora se odrezati odvrnute vrhove listića. Nadjev pravimo od izmiješanih mrvica kruha, isjeckanog luka i petrusimula, papra i vegete . U teću u kojoj neće zagorjeti ulijemo ulja, stavimo biže ili bob, malo vegete, položimo punjene artičoke s nadjevom prema gore, potom prelijemo svaku s uljem i između njih dolijemo dva prsta vode. Kuha se na laganoj vatri 1 i pol sat vremena. Ne miješa se, nego se teća povremeno protrese.

JUHA OD ARTIČOKA

2 artičoke

maslinovo ulje

2 žlice griza

parmezan

papar

vegeta

Artičoke se operu, izlistaju, stave u teću, poulje i kratko šufigaju na laganoj vatri. Dolije se litra, a može i malo više vode, doda vegeta i papar, te se kuha tridesetak minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja u juhu se polako sipa griz i zajedno prokuha nekoliko minuta na laganoj vatri. Serviranu juhu na pjatu pospe se parmezanom, a u nju se po želji može umutiti žumanjak ako nije prevruća. Ova juha je posebna zbog listića u njoj koji se na kraju pocucaju.

ARTIČOKE S NJOKICAMA I PRŠUTOM

5-6 artičoka

1/2 kg biži

maslinovo ulje

pršut,ili povisme

3-4 česna luka

petrusimul

papar

vegeta

1/3 žličice crvene paprike

Artičoke se potope u vodu sat vremena da se odgorčaju i očiste. Potom se protresu i ostave stajati. U plitku teću stave se biži, fetice pršuta ili povismena, nasjeckani luk i petrusimul, papar, vegeta i crvena paprika. A to se poslože artičoke, sve dobro poulji i doda voda da sve obilato popliva. Kuha se na laganoj vatri najmanje sat vremena u na pola pokrivenoj teći. Posebno se miješanjem učine njokice od jednog jaja, 3/4 žlice brašna i malo soli, pa se žlicom umiješaju između artičoka. Sve se zajedno kuha, dok jelo ne bude srednje gusto. Toplo se jede žlicom, a listovi artičoka se pocucaju.

  By Terracon d.d.

SPIZA NA IMOTSKI NAČIN: autohtona mekousna pastrva

Nakon male pauze, evo nas opet sa ukusnom imotskom spizom. Svi ovi recepti koje Vam poštovani čitatelji putem našeg apolitičnog.hr donosimo u Vaše domove, iz kultne su Imotske kuharice "Imotski na pjatu". Čini se kako su i Vaše reakcije na dosadašnje recepte iz te kuharice više nego povoljne, što nam daje poticaj da Vam ih i dalje serviramo. Uživajte!

Ovoga puta dva recepta, kako i na koji način pripremiti ukusnu autohtonu mekousnu pastrvu iz imotske rijeke Vrljike. Kada to kušate, ubrzo će te zaboraviti i najukusniju morsku ribu.

PASTRVA S KRUMPIRIMA U VINU

1 kg pastrva

1 kg krumpira

bijelo vino

ulje

4-5 česana luka

petrusimul

papar i sol

Pastrve se očiste, operu i poslože u roštijeru namazanu maslinovim uljem. Krumpiri se ogule, operu izrežu na 1/2 cm debele ploške, poslože, posole oko ribe i zaliju se uljem. Peče se tridesetak minuta na umjerenoj vatri. Nakon toga sve se obilato prelije preljevom koji se prethodno napravi od bijeloga vina, vode/bolje temeljica od povrća/, češnjaka, petrusimula, soli i papra. Još se dalje peče dvadesetak minuta bez okretanja ribe.

PASTRVA LEŠO

1 kg pastrve

1 čaša bijeloga vina

2 kapule

1/2 limuna

2 lista lovora

maslinovo ulje

papar

sol

Pastrve se očiste tako da im se odstrani utroba i škrge. U širu teću se stavi na kolutove izrezana kapula, pa se na nju poslože pastrve, a po njima ostatak izrezane kapule. Sve se to prelije vinom, maslinovim uljem, posoli, popapri i prelije hladnom vodom. Pastrva, posebno autohtona mekousna iz imotske rijeke Vrljike, i ne kuha se dugo. Gotova je kada joj oči pobijele i iskoče kao perle. Kuhane pastrve vade se na pjat, preliju s nekoliko žlica juhe u kojoj su se kuhale maslinovim uljem, te se posole i popapre po želji.

Pripremio: Braco Ćosić

  By Terracon d.d.

IMOTSKA STARA KUHINJA: ZDRAVA HRANA S BRDA I POLJA – RACI, ŽABE I SPUŽI

Nije svaka spiza vezana uz meso ili zelje, zna se kazati u Imotskom. Tako Imoćani stoljećima koristeći bogate resurse svoga čistog okružja, imali su mogućnost da svojoj bogatoj i zdravoj kuhinji dodaju i neke nove delicije. Iz Imotskog polja iz rijeke Vrljike, lovili su riječne rakove, iz jaruga, lokvi, lovili su žabe, sa svojih brda i kamenitih područja lovili su spuže. Dakako i raci i žabe i spuži dobivali su u imotskim kuhinjama sastojke i posebnu pripremu, da su malo po malo postajali prave imotske delicije. Danas, recimo ako u Imotskom nekoga pozovete na žabe spremane na brujet, ili žabe na žaru, pohane, pozvali ste ga na vrhunsku spizu. Isto tako rake na buzaru, spuže također, a one sa gradela prava su poslastica. Žabe se tako u Imotskom mogu, što se ono kaže, spraviti na milijun malih načina. U ovoj priči o zdravoj autohtonoj imotskoj kuhinji donosimo vam recepte za spravljane žaba, raka i spuža. Kušajte, i vidjet će te kako je to ukusno, ali i zdravo.

  By Terracon d.d.

IMOTSKA STARA KUŽINA: KROKANAT

U nastavku priče o staroj Imotskoj kužini i nakon prva dva slana recepta, evo mali predah uz jedan tradicionalni i svakom znani slatki izričaj. Krokanat je univerzalni slatki prilog, bolje kazati slatki bonbon koji ne zahtjeva mnogo sastojaka. Samo šećer i bajame. No, njihova priprema je specifična.

Mnoge slastičarnice diljem svijeta upravo taj slatki izričaj radile su po nekim svojim receptima. Svaka iole ozbiljna imotska kuharica ili slastičarka imala je za izradu krokanta posebnu mramornu ploču i poseban lazanjur. Korokanat se cucao, te bio i predivni ukras mnogim imotskim tortama, posebno Carskoj imotskoj torti.

  By Terracon d.d.

IMOTSKA ZIMSKA SPIZA: Kapurali

Listovi kupusa dobro se operu. Meso se melje zajedno s lukom, kapulom i slaninom, zatim se doda papar, sol, crvena paprika, isjeckani petrusimul i jaje, pa sve to miješa rukom. Ovu smjesu se zamota u listove kupusa, pa tako pripremljene kapurale slažemo u teću. Preostale listove kupusa tanko narežemo i stavljamo između i po složenim kapuralima s klinčićima i korijandulom. Na dnu teće može se staviti nekoliko kožica slanine, komadi junećeg mišića s kosti ili svinjetina.

Posebno se napravi zapržak. Na ulje ili mast stavi se isjeckana kapula i brašno, pa se zažuti na laganoj vatri, dolije 1-2 čaše vode i dodaju vegeta, konšerva i šećer. Lagano se prokuha da ostane rijetko. Zapržak se prelije po složenim kapuralima i dolije vode da sve popliva. Kapurali se kuhaju u ekpres loncu 15 minuta, a u običnoj teći nekoliko sati. S kapuralima se poslužuje pire krompir, leš svježe i suho meso.

  By Terracon d.d.

DROPČIĆ – Janjeći dropčić sa nogicama

Dobro čišćeni i oprani janjeći dropčić stavi se kuhati (u ekspres loncu 15 minuta, a jedan sat običnog kuhanja). Kuhani drupčić se procijedi i izreže na komadiće. U teću se stavi mast ili ulje, isjeckana kapula i to se zažuti. Na to se stavi dropčić, pa se dalje žuti i miješa uz dolijevanje vode.

  By Terracon d.d.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This