Category: Juhe

Juha od rajcica

Kremasta juha od rajčica

Juha od rajčica je jednostavan i ukusan recept koji možete pripremiti u nekoliko jednostavnih koraka. Kao glavni sastojak su vam potrebne naravno rajčice, koje možete pripremit za juhu na više načine. Prvi je taj da ih ogulite, a za to vam je najlakše staviti ih 5 minuta u vrelu vodu, pričekati malo da se ohlade, te ih oguliti. Drugi način je taj da ih stavite kuhati u vrelu vodu, zatim propasirate rajčice i nastavite kuhati po receptu. No u tom slučaju ćete je mnogo kraće kuhati, jer ćete preskočiti prvi dio recepta.

  By Nona

Juha od crvene paprike

Juha od crvene paprike

Juhe su svakako odličan izbor za vrijeme hladnih dana uz razna variva, te ih možemo pripremiti na različite načine, koristeći uvijek drugačije namirnice. Za pripremu finih kremastih juha dovoljno je koristiti više povrća, a manje tekućine, te dobro propasirati ili izmiksati povrće. U ovom slučaju je bolje propasirati kako bi se odstranila kožica od paprike, no istu možete odstraniti i prije nego ih stavite kuhati, tako da paprike prepolovite i gulilicom za krumpir odstranite kožicu, pa tako možete jednostavno izmiksati povrće iz juhe.

  By Nona

juha od prokulice

Juha od prokulica

Prokulice su povrće specifičnog, lagano gorkastog okusa koje možemo pripremiti na razne načine, od pečenih prokulica koje je dovoljno lagano začiniti s maslinovim uljem, soli i paprom za fini prilog, umaka za tjesteninu, pirea ili pak kao finu kremastu juhu. Prokulice su, nažalost, počesto zanemareno povrće na našim jelovnicima, što je apsolutno šteta jer su jako zdrava namirnica bogata hranjivim tvarima. Prokulice pripadaju porodici kupusnjača, te se uzgajaju već stoljećima u Belgiji, zbog čega ih u mnogim zemljama zovu briselski kupusići.

  By Nona

janjeca juha

Janjeća juha

Janjeća juha je kao i drugi specijaliteti s janjetinom, jedna od onih koju ili obožavate ili joj se ne možete približiti. Janjetina ima poseban okus, kako bi neki rekli, mora i planina, pogotovo ona otočka, koja je daleko poznata po svom specifičnom okusu, a takvu ako vas put odvede, svakako probajte na Braču, Pagu ili Rabu. Naime, s janjećim mesom sprema se niz sočnih specijaliteta, iako mnogi tvrde da je upravo ona na ražnju najbolja i nezamjenjiva.

  By Nona

juha od mrkve

Juha od mrkve

Dolaze nam hladniji dani, pa je pravo vrijeme za pripremu ukusnih kremastih juha. Naime, kremaste juhe zaista su jednostavne za pripremu i mnogi od nas imaju uspomene na none čiji ručkovi su uvijek počinjali s finom, toplom juhom. Osim klasičnih juha od mesa ili ribe, možemo pripremiti niz ukusnih juha od povrća tako da svaki dan uživamo u nekom drugom okusu jer je kombinacija zaista bezbroj.

  By Nona

juha od poriluka

Juha od poriluka

Poriluk je bliski srodnik luka koji su još stari Egipćani koristili u ljekovite svrhe, te u starogrčkoj i starorimskoj kuhinji i farmakopeji. Rimski imperator Neron jeo je velike količine poriluka s maslinovim uljem vjerujući kako mu pomažu da ima bolji i čistiji glas. Hipokrat ga je savjetovao za pojačanje diureze i stvaranje mlijeka kod rodilja. Poznati talijanski liječnik 1586. godine Castor Durante napisao je knjigu u kojoj spominje mnoga ljekovita svojstva poriluka, od toga da regulira mjesečnicu, djeluje kao prirodni diuretik, kuhan s jabukama čisti pluća, te ublažava mamurluk.

  By Nona

Pin It on Pinterest