SPIZA NA IMOTSKI NAČIN: autohtona mekousna pastrva

  By Terracon d.d.  

22 veljače, 2021

Nakon male pauze, evo nas opet sa ukusnom imotskom spizom. Svi ovi recepti koje Vam poštovani čitatelji putem našeg apolitičnog.hr donosimo u Vaše domove, iz kultne su Imotske kuharice "Imotski na pjatu". Čini se kako su i Vaše reakcije na dosadašnje recepte iz te kuharice više nego povoljne, što nam daje poticaj da Vam ih i dalje serviramo. Uživajte!

Ovoga puta dva recepta, kako i na koji način pripremiti ukusnu autohtonu mekousnu pastrvu iz imotske rijeke Vrljike. Kada to kušate, ubrzo će te zaboraviti i najukusniju morsku ribu.

PASTRVA S KRUMPIRIMA U VINU

1 kg pastrva

1 kg krumpira

bijelo vino

ulje

4-5 česana luka

petrusimul

papar i sol

Pastrve se očiste, operu i poslože u roštijeru namazanu maslinovim uljem. Krumpiri se ogule, operu izrežu na 1/2 cm debele ploške, poslože, posole oko ribe i zaliju se uljem. Peče se tridesetak minuta na umjerenoj vatri. Nakon toga sve se obilato prelije preljevom koji se prethodno napravi od bijeloga vina, vode/bolje temeljica od povrća/, češnjaka, petrusimula, soli i papra. Još se dalje peče dvadesetak minuta bez okretanja ribe.

PASTRVA LEŠO

1 kg pastrve

1 čaša bijeloga vina

2 kapule

1/2 limuna

2 lista lovora

maslinovo ulje

papar

sol

Pastrve se očiste tako da im se odstrani utroba i škrge. U širu teću se stavi na kolutove izrezana kapula, pa se na nju poslože pastrve, a po njima ostatak izrezane kapule. Sve se to prelije vinom, maslinovim uljem, posoli, popapri i prelije hladnom vodom. Pastrva, posebno autohtona mekousna iz imotske rijeke Vrljike, i ne kuha se dugo. Gotova je kada joj oči pobijele i iskoče kao perle. Kuhane pastrve vade se na pjat, preliju s nekoliko žlica juhe u kojoj su se kuhale maslinovim uljem, te se posole i popapre po želji.

Pripremio: Braco Ćosić

Ingredients

Directions

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!