Category: Marmelade i sirupi

Marmelada od kivija i jabuke

Marmelada od kivija i jabuke

Iako su mnogi već napravili finu zimnicu bogatu ukusnim i sočnim marmeladama, ima još vremena i za one koji to nisu stigli napraviti. Sad je pravo vrijeme za pripremu marmelada od limuna, naranči, mandarina, no i one od kivija čije je sezona nedavno počela. Za pripremu ove marmelade će vam biti dovoljno sat vremena, no u morati ćete učestalo miješati, jer se kuha na jakoj vatri, kako nebi zagorila i zalijepila se za dno posude.

  By Nona

marmelada-od-dunja

Marmelada od dunja

Dunje su pravo jesensko voće poznato po svom specifičnom mirisu i trpkom okusu. Tradicionalno je zato mnogi upravo zbog nedostatka sočnosti kakvu, primjerice, ima jabuka izbjegavaju koristiti, te plodove drže na ormarima kako bi im prostorija ljepše mirisala. I dok to svakako nije loša ideja, svako neprskano voće ima vrlo kratki rok trajanja te je jedan od idealnih načina za konzerviranje ovog aromatičnog voća upravo marmelada.

  By Gordana

sirup od ruže

Sirup od ruže

Sirup od latica ruža je jedan od onih „tajnih” recepata naših nona s kojom su oduševljavale cijele generacije. Taj neodoljivi slatkasti okus ruže osjećat ćete u ustima još dugo nakon što ga probate te ćete zasigurno ostaviti ostale sirupe sa strane. Ono što je bitno je da ga pripremate od „domaćih” latica ruže, odnosno od onih ruža za koje ste sigurni da nisu tretirane, stoka kupovne ne dolaze u obzir. Dakle, imate li u vrtu lijepe ruže, šteta ih je ne iskoristiti za pripremu ovog sirupa.

  By Nona

marmelada od šipka

Marmelada od šipka

Šipurika ili divlja ruža je veoma rasprostranjena u našim krajevima, te je zaista nije teško pronaći. Najpoznatiji proizvodi od šipurike su čaj i marmelada. Koristi se već stoljećima kao narodni lijek za ublažavanje simptoma raznih bolesti, poput onih probavnog i urinarnog trakta. Znanstveni naziv Rosa canina potječe od vjerovanja starih Rimljana da šipurika liječi bjesnoću. Plod šipurike bogat je vitaminima i mineralima, no posebno se izdvaja vitamin C kojeg ima u velikim količinama, čak više od 1700 mg na 100 g ploda. Vitamin C je, naime, jak antioksidans koji neutralizira slobodne radikale čime doprinosi boljem općem stanju organizma i jačanju imuniteta.

  By Nona

marmelada od jabuka i cimeta

Marmelada od jabuka

Većina nas voli započeti dan s kriškom kruha i finom marmeladom. Još ako je ta marmelada domaća, zadovoljstvo je tim veće. Marmelade su zaista jednostavne za pripremu i nije potrebno veliko kulinarsko umijeće. Bitno je da pomno slijedite korake kako su navedeni u receptu i da pripazite da se ne opečete prilikom steriliziranja staklenki i ulijevanja marmelade. Kasnije, jedino što vam ostaje je uživati u finoj domaćoj voćnoj marmeladi.

  By Nona

marmelada od kestena

Marmelada od kestena

Jesen nam sa sobom osim promjene vremena koju mnogi ne vole za utjehu donosi i mnoštvo divnih plodova, poput iznimno zdravih i ukusnih kestena. Kesteni su bogati nutrijentima koji nam pomažu da održimo organizam zdravim i energičnim, poput mnogih vitamina i minerala koji će nam ujedno pomoći i pri „napadu” klasičnih jesenskih prehlada uzrokovanih naglim promjenama temperatura.

  By Nona

Pin It on Pinterest