marmelada od kestena

Marmelada od kestena

  By Nona  

10 listopada, 2016

Jesen nam sa sobom osim promjene vremena koju mnogi ne vole za utjehu donosi i mnoštvo divnih plodova, poput iznimno zdravih i ukusnih kestena. Kesteni su bogati nutrijentima koji nam pomažu da održimo organizam zdravim i energičnim, poput mnogih vitamina i minerala koji će nam ujedno pomoći i pri „napadu” klasičnih jesenskih prehlada uzrokovanih naglim promjenama temperatura. Kesteni u 100 g sadrže 200 kalorija, dok kalorije kod kuhanih kestena padaju na samo 130 u 100 g, dok sušeni kesteni imaju 300 kalorija.

Kestene možemo koristiti za pripremu mnogih recepata, poput rižota, umaka za tjesteninu, raznih kolača i torti, pa i marmelade. Ova ukusna marmelada je savršena ideja za pripremu slasne zimnice kako bi mogli tijekom cijele godine uživati u okusu kestena. Možemo je konzumirati s kriškom kruha ili pak dvopeka, ali i za pripremu torti i kolača. Ovisno o tome koliko gustu marmeladu želite, toliko dugo ćete morati kuhati. Mi vam predlažemo da ne kuhate duže od 40 minuta jer u tom slučaju možete dobiti vrlo gustu marmeladu koja se teško razmazuje. Svakako prije nego izgasite vatru stavite malo marmelade da maleni tanjur koji ste držali 5 minuta u zamrzivaču i nagnite ga kako bi vidjeli kako pada marmelada. Ako polako klizi, znači da je možete maknuti s vatre.

Kada je riječ o steriliziranju staklenki, postoji nekoliko načina na koji se mogu sterilizirati. Jedan od njih je da ih prvo dobro operete, te ostavite da se osuše ili ih osušite čistom kuhinjskom krpom. Stavite ih u hladnu pećnicu i ostavite da se zagriju do 80 stupnjeva. Nakon što postignu tu temperaturu, ugasite pećnicu, izvadite ih s tim da koristite debele kuhinjske rukavice kako se ne bi opekli,s tim da vruću marmeladu ulijevate u vruće boce, vratite ih u pećnicu i zagrijete do 100 stupnjeva. Izgasite peć, zatvorite boce poklopcima, te ih ostavite u pećnici dok se skroz ne ohlade.

 

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 55 mins
  • Yields: 2 staklenke
marmelada od kestena

Ingredients

1 kg kestena

šećer

voda

2 mahune vanilije

prstohvat soli

Directions

1Zarežite kestene i stavite ih kuhati u posudu s vodom i prstohvatom soli.

2Nakon što provrije voda, kuhajte ih još 10 minuta, izvadite ih s tim da ostavite vodu na vatri.

3Očistite kestene od kožice i vratite ih u vodu te kuhajte još 10 minuta.

4Ocijedite ih i propasirajte ili zgnječite gnječilicom za krumpire.

5Izmjerite kestene i stavite toliko šećera u posudu koliko teže kesteni.

6Dodajte dvije čaše vode i vaniliju, pa kuhajte stalno miješajući dok se šećer ne rastopi.

7Izvadite mahune vanilije i dodajte propasirane kestene, zatim dobro promiješajte.

8Kada provrije, smanjite vatru i kuhajte još 40 minuta.

9Ulijte marmeladu u sterilizirane staklenke, poklopite, okrenite i ostavite da se ohlade.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!