Category: Umaci i preljevi

Namaz od tikve

Namaz od tikve

Tikve su se na područje Europe raširile zahvaljujući Španjolcima koji su je donijeli iza Amerike, točnije iz Meksika. Plod ove jednogodišnje puzajuće biljke je izvrstan za pripremu mnogih ukusnih jela - od rižota, umaka za tjesteninu, pečenja s mesom, kolača, pa i kruha.

  By Nona

Pesto od divljeg luka

Pesto od divljeg luka

Divlji luk je trajna biljka, koja naraste do 20 cm, te ima duguljaste plosnate listove. Upravo te plosnate listove možemo iskoristiti za pripremu finih recepata poput pesta. Iako većini prva stvar koja padne na pamet kada se priča o pestu je klasičan pesto od bosiljka, odnosno pesto genovese.

  By Nona

Namaz od patlidana

Namaz od patliđana

Namaz od patliđana je fin i zdrav namaz, u svijetu poznatiji pod imenom baba ghanoush, te vuče korjene iz zemalja Sjeverne Afrike. Naime priprema se od pečenih patliđana, od kojih iskoristite unutarnji mekani dio, te ga pomiješate sa začinima.

  By Nona

Pesto od persina

Pesto od peršina

Kada čujemo riječ pesto, zasigurno prvi recept na koji pomislimo je poznati talijanski umak od bosiljka. No kako većina poznatih tradicionalnih recepata ima mnogo varijanti, tako se i pesto danas priprema na mnoge načine i s različitim začinskim biljem i povrćem. Osim što možemo koristiti raznovrsno začinsko bilje za pripremu pesta, možemo koristiti i različite orašaste plodove.

  By Nona

ragu od patke

Ragu od patke

Ragu od patke je sočno i jednostavno jelo koje možete pripremiti u manje od sat vremena, jer ne zahtijeva dugo kuhanje kao i klasičan ragu, odnosno bolognese umak koji se priprema s mljevenim mesom. Ovo je recept koji se tradicionalno priprema u talijanskoj regiji Veneto, te se još davno našao i na jelovnicima u Dalmaciji.

  By Nona

namaz od cikle

Namaz od cikle

Namaz od cikle je zaista ukusan, kremasti namaz koji se priprema sa slanutkom, te je izrazito hranjiv u ovoj kombinaciji. Cikla je jako namirnica bogata vitaminima i mineralima kao što su vitamini iz B skupine, vitamin C, kalij, željezo i fosfor. Sadrži i antocijanin, biljni pigment koji ima snažna antioksidacijska svojstva. No cikla sadrži i oksalate koji mogu formirati bubrežni kamenac, a moraju pripaziti i svi oni koji boluju od gastritisa jer konzumiranje cikle potiče proivodnju želučanih kiselina.

  By Nona

Pin It on Pinterest