Category: Deserti

IMOTSKA SLATKA KUHINJA: PRIKO ŠPAHERA

Jeste li poštovani pratitelji našega portala čuli za slatkiš zvan Priko špahera? Mnogi od vas sigurno nisu, a da vas iznenadimo to je jedan od najljepših i najjednostavnijih slatkiša koje imotske domaćice često prakticiraju raditi. Koliko god je jednostavan on je i vrlo ukusan. Još kada mu se doda gušta koje samo znadu Imoćanke, e onda je to slastica kojom možete počastiti i najizbirljivijeg sladokusca. Pa, evo vam i recepta iz Imotske slatke kuhinje.

Sastojci:

- 6 jaja

- šećera težine jaja

- brašna težine pet jaja

- isjeckani bajami

- 1 vanilin šećer

- ribana kora od limuna

- miris bajama gorkića (ekstrakt bitter mandel)

Svi sastojci se izmiješaju. Smjesa se žličicom stavlja na roštjeru namazanu maslacem, pa se ti kolačići posipaju isjeckanim bajamima. Među kolačićima treba ostaviti dovoljno razmaka, da se u tijeku pečenja ne spoje. Peku se 20 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva. Mlake se iz roštjere vade nožem, pa se rukom saviju oko okruglog štapa da dobiju polukružni oblik. Naziv "Priko špahera" dolazi od starih štednjaka-špahera koji su pred sobom imali dršku od okrugle cijevi na kojoj se i savijao kolačić.

ŠKARTOCETI

- 500 g brašna

- 100 g masti

- 8 žumanjaka

- mlijeko

- 2 žlice šećera

- 1 vanilin šećer

- naribana kora od limuna

Od svih sastojaka zamijesi se tijesto koje treba malo odstajati. Tijesto se razvalja lazanjurom u dosta tanke listove. Listovi se režu rodelom u prst široke trake. Trakom se omota cijeli štanap za škartocet (štanap je tuljak od lima, otprilike dužine 12 centimetara). Traku tijesta na kraju omatanja dobro je priljepiti bjeljankom na donji sloj tjesta. Tijestom omotani štanpi peku se na laganoj vatri. Pečeni škartoceti, ali još uvijek mlaki, skidaju se sa štanpa. Škartoceti se mogu pripremiti i od lisnatog tijesta. Pune se žutom ili nekom drugom kremom. Ako se škartoceti pune žutom kremom preporuča se radi raznolikosti, polovicu žute kreme pomiješati sa čokoladom ili kakaom da se dobiju dvije kreme različite boje (svjetla i tamna).

  By Terracon d.d.

Cokoladni napitak

Vruća čokolada

danas donosimo recept za domaću vruću čokoladu, ukusnu i gustu, baš onako kako treba biti. Probajte je pripremiti u ovih par jednostavnih koraka kod kuće i oduševiti će vas. Prije nego li maknete vruću čokoladu s vatre, probajte da li vam se odgovara slatkoća, te po želji dodajte još šećera. Vruću čokoladu možete obogatiti na razne načine, tako da dodate smrvljene orašaste plodove, razne arome poput arome ruma ili vanilije, te razne likere poput onog od mente ili višnje za što će vam biti dovoljna jedna žlica.

  By Nona

Limun kocke

Limun kocke

Limun kocke su divan i ukusan kolač koji možete pripremiti u čas posla. Probajte pronaći organske limune od kojih možete iskoristiti i koricu kako bi kolač bio još ukusniji. Ovaj kolač je efektan i prigodan za svaku prigodu i zaista neće razočarati.

  By Nona

Fritule s jabukama

Nonine pašurate s jogurtom i jabukama

Pašurate su neizostavan dio blagdanske tradicije, no moramo priznati da je svaka prigoda dobra za pripremu istih. Na otocima se pripremaju i u vrijeme karnevala uz druge dalmatinske specijalitete poput pašticade.

  By Nona

Vanil kiflice

Vanil kiflice

Vanil kiflice su jedne od onih kolačića koji nas neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo, blagdanske stolove i rođendanske proslave. Te su kolačiće naše none često radile, što zbog toga su jako ukusni, jednostavno se pripremaju, a i dugo mogu stajati.

  By Nona

Fritule

Nonine pašurate s grizom

Danas vam predlažemo nešto drugačiji recept za pašurate i to s grizom. Kao što smo već pisali pašurate ili pršurate se pripremaju na razne načine. One su prava poslastica i specijalitet u Dalmaciji, gdje se nikad ne nedostaju na blagdanskom stolu i u vrijeme karnevala.

  By Nona

Pin It on Pinterest