Category: Prilozi

Zimska salata

Zimska salata od kelja, naranče i šipka

Nakon što prođu blagdani, mnogi od nas se nađu u situaciji da nam vaga nažalost pokaže koje kilo viška, te se upravo u ovo vrijeme okrenemo zdravijoj prehrani kako bi se vratili u formu i pripremili za ljeto. Salate su u tom slučaju odličan izbor, te jedan obrok umjesto mesa, tjestenine i drugih kompleksnijih i kaloričnijih obroka možemo zamijeniti njome.

  By Nona

Pesto od divljeg luka

Pesto od divljeg luka

Divlji luk je trajna biljka, koja naraste do 20 cm, te ima duguljaste plosnate listove. Upravo te plosnate listove možemo iskoristiti za pripremu finih recepata poput pesta. Iako većini prva stvar koja padne na pamet kada se priča o pestu je klasičan pesto od bosiljka, odnosno pesto genovese.

  By Nona

Tikvice na gril tavi

Tikvice na grill tavi

Tikvice su jako zdravo i ukusno povrće koje možemo pripremiti na mnoge načine, kombinirajući ih u razne umake ili pak kao prilog uz mesna i riblja jela. Svakako najjednostavniji način pripreme je upravo ovaj, odnosno lagano zapečene tikvice na gril tavi. Iako nije najzdravija opcija, jer kako i sami znate povrće je najbolje pripremati na pari jer na taj način sačuva najviše nutrijenata, ali je daleko ukusnija.

  By Nona

Namaz od patlidana

Namaz od patliđana

Namaz od patliđana je fin i zdrav namaz, u svijetu poznatiji pod imenom baba ghanoush, te vuče korjene iz zemalja Sjeverne Afrike. Naime priprema se od pečenih patliđana, od kojih iskoristite unutarnji mekani dio, te ga pomiješate sa začinima.

  By Nona

slatko kisele kapulice

Slatko kisele kapulice

Kapulice (mali crveni luk) u slatko kiseloj varijanti su sočan prilog mesnim jelima u kojem će zaista uživati svi ljubitelji ovakvog načina pripreme. Pripremaju se na zaista jednostavan način, te su odličan izbor kada vam nedostaje ideja ili vremena za pripremu malo drugačijeg priloga. Kapulicama morate odstraniti korjen i eventualno vanjske ovojnice. U ovom receptu vam savjetujemo upotrebu aceta balsamica koji je već sam po sebi slatko kisela vrsta octa, te je dovoljno dodati zaista malo šećera.

  By Nona

Zapeceni kruh s pestom s persina

Zapečeni kruh s pestom od peršina

Naše none i bake su smatrale da je grijeh bacati bilo kakvu hranu, a pogotovo kruh. Tako su nastali mnogi fini recepti sa starim kruhom koje mnoge od nas i danas rado pripremaju, te nas neodoljivo podsjeća na djetinjstvo. Od prženica (pohani kruh), toplih sendviča, raznih složenaca, krušnih mrvica i zapečenih kriški s raznim namazima

  By Nona

Pin It on Pinterest