marmelada od šipka

Marmelada od šipka

  By Nona  

18 listopada, 2016

Šipurika ili divlja ruža je veoma rasprostranjena u našim krajevima, te je zaista nije teško pronaći. Najpoznatiji proizvodi od šipurike su čaj i marmelada. Koristi se već stoljećima kao narodni lijek za ublažavanje simptoma raznih bolesti, poput onih probavnog i urinarnog trakta. Znanstveni naziv Rosa canina potječe od vjerovanja starih Rimljana da šipurika liječi bjesnoću. Plod šipurike bogat je vitaminima i mineralima, no posebno se izdvaja vitamin C kojeg ima u velikim količinama, čak više od 1700 mg na 100 g ploda. Vitamin C je, naime, jak antioksidans koji neutralizira slobodne radikale čime doprinosi boljem općem stanju organizma i jačanju imuniteta.

Ova marmelada je zaista jednostavna za pripremu koja ne traje dugo, a rezultatom ćete zasigurno biti zadovoljni. Samo budete oprezni pri pripremi jer kada provrije i dok miješate može prskati van posude, te se tako lako možete opeći. Svakako je potreban oprez i kod ulijevanja vrele marmelade u vruće staklenke. Za još ukusnih recepata za pripremu domaće marmelade pogledajte ovdje.

 

Kako bi sterilizirali staklenke, morate ih prvo dobro oprati i osušiti čistom krpom. Stavite ih u pećnicu i neka se polako zagriju do 80 stupnjeva. Nakon što peć postigne željenu temperaturu, ugasite je, stavite vruću marmeladu u vruće staklenke i vratite ih u pećnicu i zagrijete do 100 stupnjeva. Izgasite peć i zatvorite staklenke poklopcima te ih ostavite u pećnici dok se skroz ne ohlade. Sve ovo morate raditi, naravno, s pažnjom i debelim kuhinjskim rukavicama jer se vrlo lako možete opeći. Za više savjeta i načina o tome kako pravilno sterilizirati staklenke pogledajte ovdje.

  • Prep: 25 mins
  • Cook: 1 hr
  • Yields: 2 staklenke
marmelada od šipka

Ingredients

2 kg šipka

700 g šećera

1 vrećica vanilin šećera

Directions

1Očistite šipak od crnog vrha i operite ga.

2Stavite šipak u duboku posudu i dolijte vode toliko da ga pokrije.

3Kuhajte dok šipak ne omekša.

4Propasirajte šipak u posudu zajedno s malo tekućine u kojoj se kuhao.

5Stavite posudu na vatru i dodajte šećer.

6Kuhajte pola sata na laganoj vatri učestalo miješajući (prvih 5 minuta stalno lagano miješajte).

7Ulijte u sterilizirane staklenke.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!