IMOTSKA STARA KUHINJA: ZDRAVA HRANA S BRDA I POLJA – RACI, ŽABE I SPUŽI

  By Terracon d.d.  

25 siječnja, 2021

Nije svaka spiza vezana uz meso ili zelje, zna se kazati u Imotskom. Tako Imoćani stoljećima koristeći bogate resurse svoga čistog okružja, imali su mogućnost da svojoj bogatoj i zdravoj kuhinji dodaju i neke nove delicije. Iz Imotskog polja iz rijeke Vrljike, lovili su riječne rakove, iz jaruga, lokvi, lovili su žabe, sa svojih brda i kamenitih područja lovili su spuže. Dakako i raci i žabe i spuži dobivali su u imotskim kuhinjama sastojke i posebnu pripremu, da su malo po malo postajali prave imotske delicije. Danas, recimo ako u Imotskom nekoga pozovete na žabe spremane na brujet, ili žabe na žaru, pohane, pozvali ste ga na vrhunsku spizu. Isto tako rake na buzaru, spuže također, a one sa gradela prava su poslastica. Žabe se tako u Imotskom mogu, što se ono kaže, spraviti na milijun malih načina. U ovoj priči o zdravoj autohtonoj imotskoj kuhinji donosimo vam recepte za spravljane žaba, raka i spuža. Kušajte, i vidjet će te kako je to ukusno, ali i zdravo.

Ingredients

Directions

ŽABE NA IMOTSKI NAČIN

- duzina (12) žaba

- 1 kg pomidora

- fete baškotanog kruha

- 1 žličica šećera

- 5-6 česana luka

- petrusimul

- 10 listića metvice

- maslinovo ulje

-1 žličica vegete

- papar

- sol

Pomidori se ogule, isjeckaju, pa im se doda isjeckani luk, metvica i petrusimul, maslinovo ulje, papar, sol i šećer.

Na osrednjoj vatri se miješa, dok se upola ne zgusne.

Tome se sada dodaju očišćene žabe, pa se sve kuha oko pola sata na laganoj vatri.

Na dno terine poslože se baškotani kruh i na njega izliju žabe s toćom.

Žabe se poslužuju s fetom baškotanog kruha iz terine.

ŽABE U BRAŠNU ILI PAŠTELI

- žabe

- jaja

- brašno

- ulje

- papar

- sol

Žabe se očiste od žilica, operu, posole, uvaljaju u brašno i frigaju se na tihoj vatri s obje strane i s puno ulja u tavi. Žabe se mogu frigati i u pašteli. Za to treba napraviti paštelu od jaja, brašna i malo soli. Napravi se smjesa kao za palačinke i ostavi stajati pola sata. Suhe posoljene i popaprene žabe umoče se u paštelu i frigaju na tihoj vatri u puno ulja.

ŽABE NA JUŠNO

- duzina (12) žaba

- 2 krumpira

- 2 mrkve

- kitica metvice

- maslinovo ulje

- 2 žlice kvasine

- papar

- sol

U litri vode kuha se na tanke fetice izrezani krumpir i mrkva s maslinovim uljem, soli i paprom. Kada su krumpiri i mrkva mekani, dodaju se žabe i metvica. Sve zajedno kuha se dalje oko dvadesetak minuta, zatim doda kvasina, još kratko prokuha i poklopljeno pusti stajati desetak minuta.

RACI NA IMOTSKI NAČIN

- 1 kg raka

- 7-8 česana luka

- 2 dl bijeloga vina

- 1 žlica vegete

- petrusimul

- 10 listića metvice

- maslinovo ulje

- papa

- sol

Raci se operu, pa očiste tako da im se otrgnu ticala i središnja repna lepezica, s kojom se izvuče i nepotrebna nit nečistoće iz repa. Stave se u teću, pospu isjeckanim lukom, metvicom i petrusimulom, posole, pospu vegetom i preliju uljem i bijelim vinom. Sve se zajedno miješa, poklopi i kuha na jakoj vatri petnaestak minuta.

SPUŽI NA IMOTSKI NAČIN

- spuži

- maslinovo ulje

- mrvice od kruha

- petrusimul

- luk

- papar

- sol

- mekinje

Spuži se drže jedan dan u posudi zajedno s mekinjama da se očiste (ispuste svoju sluz). Zatim se operu u slanoj vodi i u njoj ostave oko 2 sata, da bi se još očistili od sluzi. Izvade se iz vode i ocijede. U otvor kućice svakog spuža stavi se nadjev od isjeckanog luka i petrusimula, papra, soli i mrvica i još dolije i na to malo maslinovog ulja. Stavljaju se potom na vruće gradele s otvorenom kućicom na gore i na žaru peku oko 15 minuta. Spečeni spuži s kućicom se poslužuju na pjatu. Iz kućice, meso spuža se vadi iglicom i jede s majonezom.

RAŽNJIĆI OD SPUŽA U ŠALŠI

- puževi

- povisme

- paprika

- pamidori (pelati)

- lik

- petrusimul

- maslinovo ulje

- šećer

- sol

- papar

Spuži se stave u posudu s mekinjama jedan dan da bi se očistili od svoje sluzi. Potom se ostave u slanoj vodi oko dva sata. Kuhaju se tridesetak minuta. Kada se malo ohlade, štikadentom (čačkalicom) se meso vadi iz kućica. Na drvce za ražnjiće nabadaju se izmjenično spuži, komadi povismena, i narezana paprika. Ražnjići se stave na gril tavu ili gradela i uz okretanje peku oko 5 minuta. U širu pliću teću stavi se kuhati šalša od pamidora i kada je na pola gotova u nju se polože ražnjići. Sve se lagano krčka uz protresanje teće. Kada je šalša gotova sve se po želji popari i poškropi uljem. Servira se toplo, najbolje s purom.

 

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!