panettone

Panettone

  By Nona  

29 studenoga, 2016

Panettone je tradicionalni talijanski kolač, neizostavan za vrijeme Božića uz sličan kolač po imenu pandoro. Recept za panettone je star preko 700 godina, a potječe iz talijanske regije Lombardija, dok pandoro potječe iz regije Veneto. Ova dva kolača su toliko poznati i cijenjeni da se već nekoliko godina organiziraju sajmovi i natjecanja tko će napraviti veći, ljepši i ukusniji tradicionalni blagdanski kolač. Mnogi miješaju ova dva kolača, pa recimo i koja je glavna razlika. Prva i osnovna razlika je u tome da se u panettone dodaju grožđice ili kandirano voće, dok se u pandoro ne dodaju. Panettone se priprema s manje maslaca, podizanje tijesta i sama priprema traju mnogo duže. U osnovnom receptu podizanje tijesta bi trebalo trajati 24 sata, no mi vam donosimo kraći i nešto jednostavniji recept. Iako je jednostavniji recept, trebat će vam dosta vremena za ga pripremiti, jer se priprema u 4 faze u kojima se pravi glatko tijesto i svaki puta nakon što mu se dodaju novi sastojci, treba ga premijesiti i ostaviti sat vremena da se podiže. Zadnje podizanje tijesta traje 5 do 6 sati, a i više. Dakle, ako imate volju i želju pripremiti domaći panettone, trebat će vam dosta vremena, ali se zasigurno isplati. Kasnije ga po želji možete ukrasiti kremom ili posuti orašastim plodovima. Primijetite li za vrijeme pečenja da je panettone počeo previše i prebrzo tamniti na vrhu, nakon 20-ak minuta ga prekrijte folijom za pečenje.

  • Cook: 45 mins
  • Yields: 6 osoba
panettone

Ingredients

350 g brašna

120 g šećera

90 g omekšanog maslaca

60 ml mlake vode

6 g svježeg kvasca

3 jaja - 3 žumanjka

1 vrećica vanilin šećera

korica pola limuna

korica pola naranče

100 g grožđica (kandirano voće)

prstohvat soli

Directions

1U zdjelu pomiješajte 2 g kvasca, 15 ml vode i 20 g brašna i umijesite dok ne dobijete homogenu smjesu, pokrijte i ostavite sat vremena da se podiže.

2Na to tijesto dodajte 1 žumanjak, 30 g brašna, 15 ml vode i 10 g šećera, umijesite u glatko tijesto, pokrijte i ostavite da se podiže na toplom mjestu sat vremena.

3Ponovite postupak tako da dodate na podignuto tijesto 20 ml vode, 1 žumanjak, 50 g brašna, 4 g kvasca i 20 g šećera, umijesite u glatko tijesto, pokrijte i ostavite da se podiže sat vremena.

4U zdjelu s podignutim tijestom dodajte ostale sastojke i miksate u stajaćem mikseru 15-ak minuta.

5Grožđice dodajte pri kraju miksanja.

6Tijesto izvadite iz zdjele na pobrašnjenu radnu površinu i ostavite da odstoji 15-ak minuta.

7Pobrašnjenim rukama podignite tijesto i stavite ga u visoki namašćeni kalup za panettone, pokrijte i stavite na suho i toplo mjesto da se tijesto podiže barem 5 - 6 sati, dok ne dođe do ruba kalupa.

8Lagano ga zarežite po vrhu u obliku slova x.

9Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 40-ak minuta.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!