Ječam (lat. Hordum vulgare) je jednogodišnja biljka iz porodice trava. Jedna je od najstarijih kultiviranih žitarica u Europi, prisutna još od antičkih vremena na Dalekom istoku i Mezopotamiji. U Babilonu su ječam koristili kao platežno sredstvo uz zlato i srebro, a Sumerani su od ječma još prije 5000 godina počeli proizvoditi pivo, što je tada bio jedan od načina za konzervaciju ječma, te su dobili piće koje je bilo zdravije od vode koju su tada imali na raspolaganju. Rimljani su gladijatore nazivali Hordearii (‘oni koji jedu ječam’), jer je njihova prehrana bila većinom vegetarijanska, s ječmom, grahom i lećom kao glavnim namirnicama. Kroz vrijem,e ječam je zamijenila pšenica, te je sve više padao u zaborav, dok se u srednjem vijeku smatrao hranom najsiromašnije društvene klase.

jecmena vodaDanas je, nažalost, ječam često zapostavljena namirnica, što je zaista šteta s obzirom na to da obiluje hranjivim tvarima te blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Obiluje vitaminima i mineralima od kojih naviše sadrži fosfor, magnezij i kalij, a tu su još i vitamin E i vitamini iz B skupine. Ječam po svom sastavu mnogo nalikuje kukuruzu, no sadrži više bjelančevina i manje masti. Ječam se koristi za pripremu juha, salata te orzota (jelo slično rižotu), a ječmeno brašno je odlično za pripremu kruha i kolača. U 18. st. prvi puta je pripremljena i kava od ječma, takozvana „lažna kava”. Kako nam je stiglo hladnije vrijeme, idealna je prilika za što češću pripremu ječma, jer je prava energetska bomba, bogata vlaknima, mineralima i vitaminima. No, ječam možemo slobodno pripremiti tijekom cijele godine, dapače, bilo bi poželjno, no u tom slučaju, ljeti ga možemo pripremiti kao osvježavajuću hladnu salatu u kojoj kombinirate ječam s drugim svježim sezonskim namirnicama. Pa, pročitajte 5 razloga zašto bi bilo dobro što češće konzumirati ječam.

  1. Smanjuje razinu LDL kolesterola – jedna studija pokazala je kako topivo vlakno beta glukan koje se nalaze u ječmu smanjuju razine LDL kolesterola (loš kolesterol) inhibicijom njegove sinteze u jetri, a samim time smanjuje rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti. No, dobra vijest iz te studije je kako osim što smanjuje loš kolesterol, smanjuje i visceralne masne naslage.
  2. Upalni procesi – pomaže u ublažavanju simptoma kod upalnih procesa u organizmu, ponajviše upalnim bolestima probavnog sustava, te je često jedan od glavnih sastojaka tableta na prirodnoj bazi za upalne procese u grlu i ždrijelu. Takozvana ječmena voda (Hipokratov čaj) je narodni lijek za mnoge vrste upala. Dovoljno je zagrijati šaku ječma u pola litre vode i kuhati još 15 minuta na laganoj vatri nakon što provrije. Ostavite da se ohladi i pijete po 100 ml svako dva sata. Grgljanje ječmene vode pomaže u slučaju upale grla i ždrijela.
  3. Pomaže pri mršavljenju – ječam je namirnica bogata vlaknima, te potiče peristaltiku crijeva, dijurezu i daje osjećaj sitosti.
  4. Pojačano opadanje kose – sad je period kada je većina zabrinuta zbog broja vlasi koje sve više opadaju, no uvrstite li ječam u vaš jelovnik, vidno ćete ojačati kosu koja će biti sjajnija i zdravija, zahvaljujući proteinima u ječmu.
  5. Dijabetes – razne studije pokazale su kako beta glukan (topivo vlakno koje se nalazi u ječmu) pomaže u redukciji razine šećera u krvi. Naime, ova žitarica sadrži topiva vlakna, minerale i vitamine koji usporavaju apsorpciju šećera u krvi. Osim toga, smatra se da je ovo topivo vlakno jedno od najjačih prirodnih stimulatora imunološkog sustava.

Ječam s piletinomOrzoto s gljivama
Hladna salata od ječma
Ječam s piletinom
Ječam s brokulom i gljivama

 

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!