Postoje neke namirnice s antiupalnim svojstvima koje izrazito pozitivno utječu na zdravlje. Upale u organizmu su možda znak borbe protiv bolesti, ali što duže traju, veće su šanse za razbolijevanje od različitih bolesti – od artritisa, depresije ili raka.

Začini mogu biti više od ukusnog dodatka jelu. Neki od njih imaju izrazita antiupalna svojstva i predstavljaju odličnu obranu protiv upala u organizmu.

Đumbir

Ova korjenasta biljka je više od tisuće tisuća godina neizostavni dio u prehrani kineske, indijske pa i bliskoistočnih kultura.  Đumbirova antiupalna svojstva su itekako snažna.
Upravo ga se zbog toga nerijetko preporučuje kao prirodnu alternativu lijekovima za artritis. Sastojak gingerol ima sposobnost blokiranja proizvodnje spojeva koji uzrokuju upalne procese u tijelu.

Odličan je i protiv prehlade. S obzirom na njegov specifičan okus, najčešće se kombinira s limunom i medom – također namirnicama koje pomažu pri izgradnji imuniteta.

Kurkuma

Još jedan začin egzotičnog podrijetla. Kurkuma ima širok raspon djelovanja zahvaljujući polifenolu kurkuminu. Osim što je odlična za izgradnju imuniteta, ima antioksidativni učinak koji sprečava djelovanje slobodnih radikala odgovornih za nastanak različitih oblika tumora.

Prema medicinskom portalu Healthline, kurkuma zapravo sadrži malo kurkumina, a uz to ga tijelo ne apsorbira dobro. Zato se preporučuje kombiniranje kurkume sa crnim paprom jer spoj piperin može povećati apsorpciju kurkumina i do nevjerojatnih 2000%.

Ružmarin

Ružmarin je začinsko bilje specifično za mediteransko podneblje. Odlikuje ga opojan miris i neizostavan je začin u mediteranskoj kuhinji.

Poboljšava pamćenje, ima antigljivično i antiupalno djelovanje, ublažava probleme s probavom i štiti od raka dojke i crijeva.

Prema jednom istraživanju provedenom na 62 osobe s osteoartritisom,  pijenje dnevnog čaja od ružmarina značajno smanjuje bol i ukočenost u zglobovima koljena.

Češnjak

Vjerojatno su vam već poznata antiupalna svojstva češnjaka, jedne od najčešćih namirnica koja se upotrebljava u narodnoj medicini.
Ukoliko ga zgnječite ili sitno narežete, oslobodit će se kemijski spoj alicin koji ima antiupalna, antigljivična i antioksidativna svojstva. Isto tako, ako ga koristite kao začin u kuhinji, nemojte ga kuhati više od 10 minuta.

Cimet

Pola žličice cimeta dnevno je dovoljno da osjetite moć njegovih ljekovitih svojstava. Pazite da ne pretjerate, jer cimet sadrži spoj kumarin koji negativno utječe na jetru.

No, svakako se radi o izrazito zdravom začinu koji sadrži antioksidanse, vlakna, mineral mangan, kalcij i željezo.

IZVOR: https://pricajmiotome.com/

SLIKE: pixabay.com

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!