Rižoto je savršeno jelo za svaku priliku koje možete poslužiti kao predjelo ili pak kao glavno jelo. Njegova glavna karakteristika je zadržavanje škroba koji se za vrijeme kuhanja želatinizira, te veže zrna riže u savršeno kremastu Arborio rižasmjesu. To nam također ukazuje da je jako bitno koji tip riže ćemo izabrati za pripremu rižota. Naime, uvijek se koristi riža okruglog zrna, a možemo birati između raznih vrsta kao što su: Arborio, Vialone nano, Carnaroli i Baldo. U Italiji, koje je osim pizze, počesto smatrana i domovinom rižota, najčešće se koristi arborio riža koja sadrži velike količine škroba koja se lagano otpušta tijekom kuhanje, te samim time čini rižoto kremastijim.

Količina riže koja je dostatna ako želite poslužiti rižoto kao predjelo je 50 – 60 g, a kao glavno jelo 80 g. Jedna od češćih grešaka koje se rade kod pripreme rižota je odvojena priprema riže i umaka. Naime, rižu je potrebno tostirati na masnoći, dakle maslinovom ulju ili maslacu s ili bez crvenog luka, dok ne zacakli. U slučaju da se druge namirnice s kojima pripremate rižoto moraju kuhati duže od riže, rižu tostirajte u drugoj posudi. Za tostiranje riže možete koristiti maslac ili maslinovo ulje, a ako pripremate riblji rižoto, koristite samo maslinovo ulje.Temeljac

Dobar temeljac je također ključan za ukusan rižoto jer time smanjujete naknadno dodavanje soli, te dodatno
obogaćujete rižoto. Ovisno o tome koji rižoto namjeravate pripremiti, koristite povrtni, mesni ili riblji temeljac. Povrtni temeljac možete koristiti za svaki tip rižota. Temeljac zagrijte prije nego počnete pripremati rižoto, te ga držite na laganoj vatri. Uz temeljac, uvijek je dobro dodati i kvalitetno suho bijelo vino koje će mu podariti malo kiselosti, a za odabir vam savjetujemo svakako da koristite vino koje biste pili ili imate namjeru piti uz taj rižoto. Talijanska poslovica kaže kako se riža rađa u vodi, a umire u vinu, čime se naglašava koliko je taj sastojak bitan za dobar rižoto.

Rižoto od tikveZa pripremu rižota koristite široku i duboku posudu i neka vas ne „prepadne” učestalo miješanje, no pripazite da češće miješate rižoto jer se riža u zaista malo vremena može zalijepiti na dno posude i samim time će u potpunosti pokvariti okus ovog jela. Kada je riža skuhana „al dente”, dodajte naribani parmezan ili grana padano te promiješajte. Maknite s vatre i snažno miješajte minutu jer to je jako važan dio pripreme rižota koji u Italiji zovu mantecare, a znači umutiti, dobro promiješati kako bi rižoto bio što kremastiji. Taj dio se radi pri kraju jer ako pretjerano i snažno miješate tijekom kuhanja, riskirate da se zrna riže raspuknu. Svakako je nepotrebno napominjati kako će rižoto biti kvalitetniji što su kvalitetnije namirnice, no jedna stvar koja vam uistinu može pokvariti okus rižota ako krivo odaberete je sir. Savjetujemo vam da odaberete parmezan ili grana padano, a da u širokom luku izbjegavate gotove mješavine različitih naribanih sireva.

Ono što izgleda manje bitno, ali nije nikako jer može pokvariti sve ove korake prije koje ste s pažnjom slijedili, jest da se rižoto poslužuje odmah, dok je još topao.

Dakle, ponovimo glavna pravila za dobivanje sočnog kremastog rižota:

  • Pravilan izbor riže –  izaberite rižu okruglog zrna kao što je Arborio, Vialone nano ili Carnaroli riža.
  • Dobar temeljac – povrtni, mesni ili riblji ovisno o rižotu kojeg želite pripremiti.
  • Postepeno dodavanje temeljca – kako bi rižoto stalno bio vlažan, kremast i kako bi se škrob postepeno ispuštao.
  • Učestalo miješanje – posebno pri samom kraju, nakon dodavanja maslaca i naribanog sira.
  • Maslac, naribani sir i peršin – uvijek se dodaju pri samom kraju kuhanja.

Probajte neke od ovih ukusnih rižota:

Za više informacija i savjeta o vinu te izvrsnoj ponudi vrhunskih domaćih i inozemnih vina, pogledajte na stranicama Vinoteke Viola.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!