varivo od leće

Varivo od leće

  By Nona  , ,

26 rujna, 2016

Kako se temperature snižavaju, tako nam se polako na stolove vraćaju juhe, variva i gulaši. Variva su nešto elaboriranija jela od juha, te imaju gušću konzistenciju, a pri pripremi možete zaista pustiti maštu na volju te dodati veliku paletu povrća, posebno mahunarki i mesa. Naime, variva su jako jednostavna za pripremu, pogotovo varivo od leće koje se ne treba dugo kuhati za razliku od drugih vrsta mahunarki. Leću možemo koristiti za pripremu mnogih jela, od juha, salata, namaza, pa do variva.

Leća se koristi za prehranu još od doba neolitika, te jedna od prvih kultiviranih biljaka uz drugih sedam vrsta. Bogata je bjelančevinama, čak više nego soja, te se posebno preporučuje svima koji ne konzumiraju meso. Osim što sadrži poveće količine vitamina, posebno pažnju valja pridati tome da sadrži veće količine željeza, 100 g sadrži čak 60 posto od dnevne potrebe za željezom, pa je itekako preporučljiva za sve koji pate od anemije.

Varivo od leće možete pripremiti u većim količinama i držati u hladnjaku poklopljeno do tri dana ili ga pak možete rasporediti u manje porcije u hermetički zatvorene posudu ili pak vrećice, te zamrznuti. Skoro sva variva i gulaši se mogu zamrznuti imajući pri umu da ih ne možete zamrznuti jedino ako koristite krumpir ili ako ste za pripremu koristili već odmrznuto meso.

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 45 mins
  • Yields: 4 osobe
varivo od leće

Ingredients

300 g leće

400 g pelata

200 g suhog mesa

1 l vode

1 crveni luk

2 režnja češnjaka

1 mrkva

1 žlica sitno isjeckanog peršina

1 žlica slatke paprike u prahu

sol i papar, po želji

maslinovo ulje

Directions

1U duboku posudu zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno isjeckani crveni luk.

2Popržite ga dok ne dobije zlatnu boju i dodajte opranu leću, sitno isjeckanu mrkvu, češnjak i suho meso izrezano na manje komade.

3Kratko popržite i dodajte pelate, papriku u prahu i kuhajte na srednje jakoj vatri postepeno dodajući vodu.

4Kada je leća skuhana (cca 30 minuta), dodajte isjeckani peršin, posolite i popaprite po želji.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!