torrone

Torrone

  By Nona  

13 prosinca, 2016

Torrone je klasičan božićni kolač koji se spominje još za vrijeme starih Rimljana u zapisima Tita Livija, te mu ime potječe iz latinske riječi torreo što znači 'tostirati, zapeći', što se odnosi na pripremu orašastih plodova prije dodavanja smjesi od bjelanjaka. Torrone se priprema od bjelanjaka, meda, šećera i orašastih plodova poput badema, lješnjaka, kikirikija, oraha i pistacija. U 11. stoljeću Arapi su uvelike pridonijeli širenju ovog divnog kolača diljem jugo-istočnog Mediterana, te u Kruni Aragonije, gdje se nalaze prvi zapisi o torroneu na tim područjima iz 122.1 godine. Katalonija je, inače, danas najveći proizvođač torrone kolača u Španjolskoj, dok je Italija najveći izvoznik. Torrone možete pripremiti na jednostavan način kod kuće, jedino što ćete morati potražiti su hostije, odnosno wafer jestivi papir kako bi obložili smjesu za torrone. Postoje mnoge varijante kolača, te se često priprema i a kakaom, što je isto jako ukusna varijanta ili se pak prelijeva s čokoladnom glazurom. Postoje mekana i tvrda verzija torronea, mekana se razlikuje po tome što se kratko kuha na manjoj temperaturi, te je drugačiji omjer šećera i meda u receptu. Mi vam donosimo recept za mekani torrone koji će vas zasigurno oduševiti.

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 25 mins
torrone

Ingredients

350 g badema i lješnjaka

3 bjelanjka

200 g meda

400 g šećera

50 ml vode

100 g tekuće glukoze

korica limuna

4 lista wafer jestivih papira/hostija

Directions

1Tostirajte lješnjake i bajame u pećnici na 150 stupnjeva 10-ak minuta.

2Istucite bjelanjke u snijeg sa žlicom šećera i koricom limuna.

3U zdjelu stavite šećer, tekuću glukozu i 50 ml vode, te kuhajte miješajući dok smjesa ne dosegne temperaturu od 145 stupnjeva.

4Maknite s vatre i dodajte med, promiješajte i vratite na vatru.

5Maknite s vatre kada smjesa dosegne 145 stupnjeva.

6Miksajući bjelanjke postepeno ulijevajte vruću smjesu.

7Dodajte tostirane lješnjake i bademe, te dobro promiješajte drvenom kuhačom.

8Kalup prekrijte s wafer jestivim papirom i ulijte smjesu.

9Izravnajte sa špatulom koju ste stavili pod mlaz hladne vode.

10Pokrijte s ostatkom jestivog papira i stavite u hladnjak.

11Ostavite da odstoji barem 6 sati.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!