Tapenade umak

Tapenade namaz

  By Nona  ,

22 lipnja, 2016

Tapenade je popularni provansalski namaz čiji su glavni sastojci crne masline, kapare i srdele ili inćuni. Sam naziv proizlazi iz francuske riječi „tapenas” što znači 'kapari'. Ovaj recept je, doduše, poznat još iz doba starih Rimljana koji su ga pripremali s octom, a prvi put se spominje u 1 st. pr. Kr. pod nazivom Olivarum conditurae. Naime, savršen je kao namaz za svježi kruh ili pak bruskete. Možete ga koristiti i kao umak za tjesteninu, no u tom slučaju predlažemo vam da stavite malo više maslinovog ulja. Namaz ne smije biti suh, ali ni sadržavati previše ulja, dakle, bitno je paziti na količinu maslinovog ulja. Koristite li namaz za bruskete, savršeno će se kombinirati s kojim listom mente ili bosiljka. Stavite ga u staklenke i zatvorite, te ga možete držati u hladnjaku do 10 dana.

  • Prep: 10 mins
  • Yields: 4 osobe
Tapenade umak

Ingredients

250 g crnih maslina

80 g slanih srdela u ulju

60 g kapara

sok polovice limuna

maslinovo ulje

Directions

1Iscijedite slane srdele i kapare.

2Stavite ih u blender uz masline.

3Izmiksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

4Stavite smjesu u zdjelu i dodajte maslinovog ulja po želji (najbolje oko 40 do 50 ml), dodajte sok limuna i lagano miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!