spinat s mlijekom

Špinat s mlijekom

  By Nona  

13 ožujka, 2016

Špinat s mlijekom mnoge od nas neodoljivo podsijeća na djetinjstvo, te nam je kao djeci bilo jedino jelo s špinatom koje smo jeli sa zadovoljstvom. Kao što smo već napisali u receptu za domaće njoke sa špinatom i tagliatelle s kremom od špinata, jako je bitno da se maloj djeci priprema uz mlijeko jer špinat obiluje oksalnom kiselinom koja se taloži u bubrezima i tako pospješuje nastanak bubrežnog kamenca, te se zbog toga i ne preporučuje bubrežnim bolesnicima. No ako ga spremite u kombinaciji s mlijekom, kalcij iz mlijeka se veže uz oksalnu kiselinu i tako nastaje netopivi spoj kojeg naš organizam jednostavno eliminira. Također, koristite samo listove od špinata, ne peteljke budući da one sadrže veće količine oksalne kiseline, a vodu u kojoj kuhate špinat uvijek bacite kad pripremate djeci špinat, što vrijedi i za odrasle jer u vodi špinat otpusti veće količine nitrata koji su štetni te se mogu u organizmu pretvoriti u potencijalno kancerogene spojeve. Jednom kad ste špinat skuhali preporučljivo ga je konzumirati odmah i ne smijete ga čuvati u hladnjaku nakon termičke obrade upravo zbog visokih količina nitrata. No špinat ni u kojem slučaju nije loša namirnica jer je bogat vitaminima i mineralima koji pomažu našem organizmu da bude otporniji na vanjske agente poput virusa i bakterija, te bolesti. Osim toga, obiluje flavonoidima, snažnim antioksidansima koji štite stanice od oksidacijskog djelovanja toksina i slobodnih radikala, čime sprječavaju nastanak bolesti i usporavaju starenje samog organizma. Dakle, potrudite se da ova zdrava supernamirnica bude što češće dio vašeg tjednog jelovnika, pogotovo onog vaše djece.

  • Prep: 5 mins
  • Cook: 20 mins
  • Yields: 4
spinat s mlijekom

Ingredients

800 g špinata

2 režnja češnjaka

3 žlice brašna

350 ml mlijeka

4 žlice ribanog parmezana

Directions

1Stavite kuhati svježe listove špinata u zasoljenoj vodi. Kad omekša, dobro ga ocijedite, stavite na dasku i isjeckate na što sitnije.

2U posudu zagrijte maslinovo ulje i dodajte brašno, miješajte dok se ne rastopi i sjedini s maslinovim uljem te poprimi zlatnu boju.

3Dodajte zapršku špinat i nasjeckani luk i dobro promiješajte.

4Postupno dodajite mlijeko i stalno miješajte.

5Stavite i ribani parmezan, smanjite vatru, začinite sa solju i paprom, po želji, te kuhajte još 5 minuta.

6Poslužite dok je toplo.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!