sok od šljiva

Sok od šljiva

  By Nona  

6 listopada, 2016

Jesen je krajnje vrijeme da pripremite zimnicu u kojima glavnu ulogu igraju šljive, iskoristite ih za pripremu slasnih kolača ili pak drugih recepata s ovom iznimno zdravom namirnicom.

S ovim receptom ćete napraviti fini domaći sok od šljive koji možete držati duže vremena na hladnom i tamnom mjestu, iako ga je najbolje držati u hladnjaku. Potrebno je dobro oprati šljive, koje možete prvo skuhati, zatim propasirati, no ako ne želite komadiće kožice, najbolje je izmiksati šljive, zatim ih procijediti kako bi kožica ostala na cjedilu. Ako imate cijedilo širokim rupicama, preko njega možete staviti gazu, ali sasvim otvorenu, znači ne preklopljenu.

Kako bi mogli što duže mogli koristiti sok, savjetujemo vam da ga ulijete u prethodno sterilizirane boce, te u njih ulijevate vreli sok. Pri tom postupku koristite debele kuhinjske rukavice kako se ne biste opekli. Sok od šljiva pripremljen na ovaj način je zasigurno zdraviji od kupovnog soka jer nema nikakvih sumnjivih konzervansa, pa možete biti sigurni da koristite svježi kvalitetan plod.

Pogledajte i ove recepte sa šljivama:

Tart sa šljivama

Marmelada od šljiva

 

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 40 mins
  • Yields: cca 4 l soka
sok od šljiva

Ingredients

2 kg šljiva

400 g šećera

3 l vode

1 limun

Directions

1Šljive operite i očistite ih od koštica.

2Stavite ih u posudu i prelijte vodom, te kuhajte 10 minuta.

3Iscijedite šljive i izmiksajte ih u blenderu, te ih procijedite.

4U posudu stavite 3 l vode, šećer, sok od limuna i iscijeđene šljive.

5Kuhajte uz učestalo miješanje još 15 minuta nakon što provrije.

6Ulijte u sterilizirane boce i poklopite.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!