Sirup od koprive

Sirup od koprive

  By Nona  

9 lipnja, 2016

Iako bi mnogi koji još nisu probali ovaj sirup na prvu mogli biti skeptični, budite sigurni da je to jedan od ukusnijih sirupa koje ćete probati. Naime, uz sirup od kadulje i bazge, sirup od koprive najčešće je pripreman domaći sirup čiji recept dobro poznaju naše mame i none kao i sve dobrobiti ove ljekovite biljke čiji je sirup je odlična i zdrava zamjena kupovnim sokovima i sirupima.
Kopriva (Urtica dioica) je jedna od najljekovitijih biljaka koja se stoljećima koristi kao „narodni lijek” za mnoge bolesti. Najčešće se koristi za pročišćavanje krvi, bolesti respiratornog i gastrointestinalnog trakta.
Kopriva obiluje vitaminima i mineralima, poput vitamina C, vitamina A, vitamina iz B-grupe, te željezom, kalcijem, magnezijem i fosforom. S obzirom na to da je bogata željezom, napitci od koprive su učinkoviti za popravljanje krvne slike kod anemije. A zbog visokih količina vitamina i minerala, odličan je saveznik u borbi protiv „proljetnog umora”, te pomaže u eliminiranju toksina, čime jača imunitet i vraća organizmu potrebnu energiju za normalno funkcioniranje. Više o koprivi i njenim mnogobrojnim pozitivnim učincima na organizam pročitajte u kategoriji „Nonini savjeti”.
Od koprive se pripremaju sirupi, čajevi i sokovi koji su jako ukusni, te su zaista jednostavni za pripremu, a za pripremu se najčešće koriste listovi i korijen. Sirup od koprive ulijte u sterilizirane staklene boce, izbjegavajte plastične, te ga čuvajte na tamnom i hladnom mjestu najduže 6 mjeseci.

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 20 mins
  • Yields: 3 boce
Sirup od koprive

Ingredients

50 vrhova mlade koprive

3 litre vode

2 kg šećera

5 limuna

30 g limunske kiseline

Directions

1U 3 litre vode stavite koprivu i limun izrezan na kriške.

2Ostavite da odstoji jedan dan.

3Iscijedite i dobivenu tekućinu stavite u posudu.

4Dodajte šećer i limunsku kiselinu, stavite kuhati stalno miješajući dok se šećer ne otopi.

5Kuhajte još par minuta i maknite s vatre.

6Ostavite da se ohladite i napunite u boce.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!