rižoto na milanski

Rižoto na milanski

  By Nona  ,

6 rujna, 2016

Rižoto na milanski je jednostavan rižoto sa šafranom koji je, kako legenda kaže, nastao davne 1400. godine u Milanu, dok je poznati belgijski staklar Valerio di Flandra radio na bojanju stakala milanske katedrale i odlučio svoje jelo napraviti malo veselijim i šarenijim, pa je dodao šafran.

Kao i za svaki rižoto, tako i za ovaj, potreban je dobar temeljac koji je zaista jednostavno pripremiti, a obavezan je korak u pripremi rižota. U litru vode dodajte jednu mrkvu, jedan crveni luk, jednu grančicu selena i malo soli. Kuhajte barem pola sata nakon što voda provre, a možete ga pripremiti i dan ranije. Ono što je također bitno je da kada dodajte temeljac u rižoto da bude vreo kako bi se riža pravilno skuhala, a vino ne smije biti hladno već na sobnoj temperaturi kako se ne bi usporio proces kuhanja. Često se u ovaj recept dodaju gljive, kobasice, pa i kožice i plodovi mora, stoga ako se odlučite dodati ove namirnice, dodajte ih nakon što ste zažutili crven luk. Rižoto na milanski možete držati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana.

Pogledajte ovdje sve tajne savršenog rižota.

  • Prep: 5 mins
  • Cook: 30 mins
  • Yields: 4 osobe
rižoto na milanski

Ingredients

320 g riže

1 crveni luk

200 ml suhog bijelog vina

1 vrećica šafrana

120 g naribanog grana padana

100 g maslaca

Directions

1U posudu na laganoj vatri rastopite 70 g maslaca i dodajte sitno isjeckani crveni luk.

2Stalno miješajući zažutite crveni luk.

3Dodajte rižu i tostirajte je dok dobro ne upije maslac.

4Pojačajte vatru i dodajte vino.

5Kada je vino isparilo, dodajte kutao vrelog temeljca.

6Nastavite postepeno dodavati temeljac te učestalo miješajte dok riža ne bude skoro skuhana.

7Rastopite šafran u pola čaše temeljca i dodajte u rižoto te promiješajte.

8Kada je riža skuhana, maknite rižoto s vatre, dodajte ostatak maslaca i naribani grana padano, a zatim dobro promiješajte.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!