riza na bijelo

Riža na bijelo

  By Nona  

16 rujna, 2016

Riža na bijelo je brz i jednostavan prilog uz mnoga mesna i riblja jela. Kod kuhanja riže bilo za rižote ili za pripremu riže na bijelo, bitno je tostirati rižu, što se može napraviti na malo masnoće ili pak „na suho” što je mnogo bolja opcija. Morate stalno miješati kako se riža ne bi zalijepila za posudu, te kako bi se riža dobro tostirala. Rižu je bitno tostirati kako bi se stvorila „opna” oko zrna riže koja ako se ne napravi ovaj korak, upiju mnogo više vode nego je potrebno, te se dobije „mljeckava” riža. Znate da možete dodati vodu kada riža „zacakli”, odnosno kad počne biti transparenta.

Maslac je bitno dodati na kraju kako se riža ne bi zalijepila, a želite li obogatiti okus bijele riže, možete dodati žlicu, dvije naribanog parmezana ili grana padana te koji list peršina ili bosiljka. Što se tiče vrste riže koja je najbolja za ovakvu vrstu pripreme je padano, basmati, carnaroli i venere, ali u principu možete koristiti bilo koju vrstu riže.

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 20 mins
  • Yields: 4 osobe
riza na bijelo

Ingredients

2 šalice riže

4 šalice vode

maslinovo ulje

50 g maslaca

sol i papar

Directions

1Rižu operite i ocijedite.

2U posudu zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte rižu.

3Pirjajte rižu minutu, dvije stalno miješajući.

4Dodajte vodu, posolite i kuhajte na jakoj vatri dok voda ne provrije.

5Smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 10 - 15 minuta dok riža ne upije cijelu vodu.

6Maknite s vatre i dodajte maslac, zatim promiješajte.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!