Poljupci

Poljupci

  By Nona  

31 svibnja, 2016

Poljupci ili meringue su tipični francuski i talijanski kolači pripremljeni s bjelanjcima i šećerom. Osim što se mogu konzumirati i samostalno, dio su mnogih slasnih recepata kao razne torte od poljubaca, les îles flottantes (plutajući otoci – žličnjaci od snijega, šnenokle u Hrvatskom zagorju), čokoladni poljupci, poljupci s orašastim plodovima i mnogi drugi.
Recept koji vam donosimo danas je francuski način pripreme poljubaca, dok se talijanski razlikuje u tome što se prvo na vatri rastopi šećer s vodom, pa se doda na pola utučenim bjelanjcima i nastavi se miksati dok se ne dobije čvrsti snijeg.
Jako su jednostavni za napraviti, ali da biste dobili savršene poljupce, potrebno je poznavati nekoliko jednostavnih trikova. Kod hladnih jaja je jednostavnije odvojiti bjelanjak od žumanjka, no za ovaj recept uvijek koristite jaja koja su najmanje pola sata bila na sobnoj temperaturi. Također, pazite da dobro odvojite žumanjke jer upadne li i vam iti malo žumanjka, može vam „pokvariti” smjesu (bjelanjak se neće stući kako treba), te kad ih odvajate nikad ne tucite o rub posude, nego na ravnu površinu, čime ćete smanjiti mogućnost da se ljuska razbije u male komadiće koji vam mogu upasti u smjesu.
Što se tiče nastavaka za mikser, oni moraju biti perfektno čisti i suhi iz istog razloga iz kojeg vam bjelanjci moraju biti čitavi bez dijelova žumanjaka, odnosno kako biste ih mogli utući u čvrsti snijeg.
Poljupci se ne peku, već se suše, što znači da temperatura u pećnici ne bi trebala biti veća od 100 stupnjeva kako bi se ispekli i iznutra, a vanka sačuvali čistu bijelu boju. Idealno bi bilo, za one koji imaju vremena,sušiti poljupce na 60 stupnjeva otprilike tri sata.
Poljupce čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi jer u slučaju povećane vlage u kući mogu izgubiti hrskavost.

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 1 hr 30 mins
  • Yields: 50 poljubaca
Poljupci

Ingredients

3 bjelanjaka

200 g šećera

Directions

1Stavite bjelanjke u veliku zdjelu.

2Miksajte mikserom dok ne počnu dobivati bijelu pjenastu strukturu.

3Sipajte šećer i miksajte dok ne umiksate u tvrdi snijeg (10 minuta).

4Stavite smjesu u slastičarsku vrećicu s dnom po želji.

5Na lim stavite papir za pečenje.

6Istisnite smjesu na papir za pečenje i pecite ih na 100 stupnjeva sat i pol.

7Izgasite i otvorite na pola vrata pećnice i ostavite unutra puslice dok se ne ohlade.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!