Pohani camembert s umakom od brusnica

Pohani camembert s umakom od brusnica

  By Nona  ,

9 lipnja, 2016

Camembert je poznati francuski meki sir od kravljeg mlijeka s bijelom plemenitom plijesni. Prvi put je napravljen u Normandiji krajem 18. stoljeća od nepasteriziranog mlijeka, a napravila ga je Marie Harel po receptu jednog svećenika kojem je pomogla da se sakrije od napada republikanaca za vrijeme Francuske revolucije. On je, naime, bio iz regije Brie, odakle potječe istoimeni francuski sir, te joj je u znak zahvalnosti otkrio tajnu pripreme savršenog sira. Oba sira proizvedena su od nepasteriziranog kravljeg mlijeka, jedina razlika je u vrsti bakterije koja se koristi kao obloga. Ovaj recept je naime izvrsna kombinacija slanog i slatkog koja, iako neobična, pruža pravo zadovoljstvo svakom nepcu. Poznato je da su tvrdi sirevi odlični uz marmelade i razne umake od voća, no nikada se ne pohaju, za razliku od mekih sireva koji dobivaju skroz drugu notu kada se rastope, te ih kombinirate sa slatkim. Ovaj recept je idealan kao predjelo, ali i kao desert. Ako ne volite preslatkast okus voćnih umaka, slobodno smanjite količinu šećera na pola jer je ovaj umak poprilično sladak. Pohani camembert potrebno je odmah servirati nakon što ih ostavite minutu, dvije na kuhinjskom papiru da se ocijedi višak ulja.

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 25 mins
  • Yields: 4 osobe
Pohani camembert s umakom od brusnica

Ingredients

4 sira camembert

1 žlica mlijeka

2 jaja

3 žlice brašna

4 žlice krušnih mrvica

200 g brusnica

200 ml vode

100 g šećera

Directions

1U posudu stavite kuhati vodu i šećer.

2Kada se šećer otopi, dodajte oprane brusnice i kuhajte 15 minuta na srednje jakoj vatri povremeno miješajući (dok ne dobijete gusti umak).

3Maknite s vatre i ostavite sa strane.

4U tri tanjura rasporedite brašno, krušne mrvice i u zadnji umutite jaja.

5Sir navlažite s mlijekom te ga uvaljajte u brašno, onda u jaja, a na kraju u krušne mrvice.

6Pecite u posudi sa zagrijanim uljem minutu, dvije.

7Stavite na tanjure za serviranje i prelijte prethodno napravljenim umakom od brusnica.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!