Pogača sa srdelama

Pogača sa srdelama (viška i komiška pogača)

  By Nona  ,

25 veljače, 2016

Pogača sa srdelama je tradicionalni gastronomski specijalitet otoka Visa. Ona je na stolove Visa došla nakon osnivanja prve kolonije na otoku Visu od strane Dionizija Sirakuškog još davne 397 g. p. K., koji je sa sobom donio specijalitete svoje rodne Sirakuze (Sicilija). Poznata talijanska „focaccia” po sastojcima je jako nalik viškoj i starim grčkim pogačama koje su se punile maslinama i sirom. Nakon otkrića Amerike rajčica se proširila južnom Europom, pa je tada nastala komiška pogača koja se od viške razlikuje upravo po tome što se dodaju rajčice, dok se viška pogača priprema samo sa slanim srdelama i kapulom (crveni luk).
Također se razlikuju i u načinu rezanja jer se viška pogača reže na trokute, a komiška na kocke.

  • Prep: 40 mins
  • Cook: 40 mins
  • Yields: 4
Pogača sa srdelama

Ingredients

600 g brašna

kvasac

350 ml vode

prstohvat šećera

2 žlice maslinovog ulja

5 rajčica

3 kapule (crveni luk)

15 slanih srdela

prstohvat soli

Directions

1Kvasac pomiješajte sa šećerom i malo vode. Ostavite na toplom da se kvasac podigne, pomiješajte s brašnom i umijesite tijesto. Podijelite tijesto na pola, pokrijte i ostavite da se diže 30 minuta.

2Zagrijte maslinovo ulje i dodajte kapulu koju ste izrezali na polumjesece. Kad dobije zlatnu boju dodajte rajčicu narezanu na kockice, bez sjemenki i pirjajte 15-ak minuta.

3Zagrijte pećnicu na 180°C.

4Svaku polovicu tijesta razvaljajte na nauljeni lim, premažite umakom od rajčica i rasporedite slane srdele.

5Poklopite drugom polovicom tijesta kojeg premažete s malo maslinovog ulja.

6Pecite u pećnici oko 30 minuta.

Postoje mnoge varijante originalnih recepata, pa tako možemo obogatiti pogaču s crnim maslima, srdele zamijeniti inćunima i tunom te dodati razna začinska bilja poput timijana ili origana. Ako vam ostane viška pogače, možete je spremiti u hladnjak i sutradan je samo malo zagrijete u peći i bit će kao svježe napravljena.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!