pire od batata

Pire od batata

  By Nona  

14 listopada, 2016

Pire od batata (slatki krumpir), je fini slatki pire koji možete poslužiti baš kao i obični pire od krumpira, dakle s mesnim i ribljim jelima. Ono što ga razlikuje od običnog pirea je taj fini, lagano slatkast okus koji se lijepo spaja s drugim slanim jelima.

Batat je iznimno zdrava namirnica, visoke energetske vrijednosti te bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Blagotvorno djeluje na mnoge organe, a posebno na probavni sustav jer sadrži mnogo vlakana te samim time potiče peristaltiku crijeva. Odlična je namirnica i za dijabetičare jer složeni ugljikohidrati koje sadrži omogućuju postepeno oslobađanje šećera i njegovu apsorpciju. S obzirom na visoki udio kalija u batatu, kao i „običnom” krumpiru, batat je odličan odabir za one kojima je potreban veći unos kalija ili pak pate od hipertenzije budući da kalij pomaže u snižavanju krvnog tlaka i štiti krvne žile od oksidativnih oštećenja. Dakle, batat je jako zdrava namirnica koja bi se svakako češće trebala naći na našim stolovima. Potječe iz tropskih područja Srednje i Južne Amerike, no najveći svjetski proizvođač je Kina gdje se također jako upotrebljava. No u zadnjih nekoliko desetljeća se masovno upotrebljava i u Europi, što je sasvim opravdano jer je iznimno zdrava i korisna namirnica, a može se kombinirati s mnoštvom drugih namirnica baš kao i „obični” krumpir na koji smo zapravo više i navikli. No, probajte ovaj slasni pire krumpir i zasigurno se nećete razočarati.

 

Ostane li viška krumpira, nemojte ga kasnije podgrijavati, već ga konzumirajte hladnog, te ga nije preporučeno ostavljati za dan poslije. Oprezno s bijelim i ljubičastim batatom kada ga čistite jer će vam ostaviti boju po rukama, pa vam preporučujemo da koristite rukavice. S narančastim ne bi trebalo biti tih problema.

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 25 mins
  • Yields: 4 osobe
pire od batata

Ingredients

1 kg batata

100 ml mlijeka

maslinovo ulje

sol i papar

Directions

1Dobro operite batate.

2Stavite ih kuhati u posudu s vodom i malo soli dok ne omekšaju (25 - 30 minuta).

3Ogulite batate i stavite ih u stajaći mikser.

4Miksajte postepeno dolijevajući maslinovo ulje (cca. 100 ml).

5Nakon što ste ulili ulje, ulijte i mlijeko i izmiksajte.

6Posolite i popaprite.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!