pesto od suhih rajcica

Pesto od suhih rajčica

  By Nona  

5 rujna, 2016

Iako mnogi kada je riječ o pestu prvo pomisle na pesto genovese, odnosno umak od bosiljka, pesto ima mnoštvo slasnih varijanti, odnosno različitih namirnica s kojima se može pripremiti. Osim poznatog umaka od bosiljka, moći ćete ga pripremiti s rikolom, radičem, smokvama, mentom, maslinama ili pak, sa suhim rajčicama. Kada je riječ o pripremi pesta, četiri namirnice su uvijek prisutne, a to su ekstra djevičansko maslinovo ulje, orašasti plodovi (najčešće pinjoli ili bademi), naribani sir, te luk. Pesto je ukusan umak koji se može pripremiti za svega par minuta te je izuzetno praktičan za sve kojima nedostaje vremena, naravno, ako se ne radi o umaku od bosiljka koji zbog svog drugačijeg načina pripreme zahtijeva malo više vremena ako ga mislite pripremati s mužarom i tučkom kako bi dobili jedinstven okus tog umaka. Za pripremu ovog umaka, naime, dovoljan vam je blender kako bi izmiksali sve namirnice, a tek pri kraju postupno dodajete maslinovo ulje.

Pesto od suhih rajčica je izvrstan uz tjesteninu, njoke ili pak, kao namaz za pečeno meso. Savjetujemo vam da koristite suhe rajčice koje možete kupiti u vrećicama, ne one u ulju. Ovako pripremljen pesto možete držati u hladnjaku dva dana, a ako napravite veću količinu možete ga zamrznuti u steriliziranim staklenkama ili u silikonskim kalupima za led koji stavite u veću plastičnu vreću za zamrzavanje kako bi dobili manje porcije koje jednostavno možete izvaditi po potrebi.

 Pogledajte recept za pesto genovese ovdje.

  • Prep: 10 mins
  • Yields: 2 staklenke
pesto od suhih rajcica

Ingredients

120 g suhih rajčica

150 ml maslinovog ulja

1 režanj češnjaka

80 g badema

10 listova bosiljka

100 g naribanog parmezana

prstohvat soli

Directions

1Operite i dobro osušite suhe rajčice.

2Tostirajte par minuta na srednje jakoj vatri očišćene bademe na tavi, učestalo miješajući.

3U blender stavite bademe, češnjak i listove bosiljka te blendajte dok se bademi ne usitne.

4Dodajte suhe rajčice i parmezan te nastavite blendati postepeno dodajući maslinovo ulje.

5Po potrebi dodajte malo soli.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!