Pesto od koprive

Pesto od koprive

  By Nona  

10 lipnja, 2016

Kopriva (Urtica dioica) je jedna od najljekovitijih biljaka koja se stoljećima koristi kao „narodni lijek” za mnoge bolesti. Najčešće se koristi za pročišćavanje krvi, bolesti respiratornog i gastrointestinalnog trakta.
Kopriva obiluje vitaminima i mineralima, poput vitamina C, vitamina A, vitamina iz B-grupe, te željezom, kalcijem, magnezijem i fosforom. S obzirom na to da je bogata željezom, napitci od koprive su učinkoviti za popravljanje krvne slike kod anemije. A zbog visokih količina vitamina i minerala, odličan je saveznik u borbi protiv „proljetnog umora”, te pomaže u eliminiranju toksina, čime jača imunitet i vraća organizmu potrebnu energiju za normalno funkcioniranje. Više o koprivi i njenim mnogobrojnim pozitivnim učincima na organizam pročitajte u kategoriji „Nonini savjeti”.
Od koprive se pripremaju sirupi, čajevi i sokovi koji su jako ukusni, no listove možete iskoristiti za ukusan pesto koji će vas oduševiti. Kada se spominje riječ pesto, obično prvo što nam padne na pamet je poznati talijanski svježi umak od bosiljka, no s vremenom je pesto dobio mnogo varijacija, te se priprema s raznim začinskim biljem i salatama poput metvice, matovilca, rikole, a pinjoli se često zamjenjuju drugim orašastim plodovima. Za ovaj pesto nisu vam potrebni mužar i tučak kao i za umak od bosiljka, već je dovoljno blanširati listove koprive, te ih staviti s ostalim sastojcima u blender.
Pesto od koprive je idealan umak za tjesteninu, a odlično se kombinira s ribljim i mesnim jelima. Osim toga, možete ga koristiti i kao namaz za bruskete ili pečene krumpire s korom. Ovako napravljen pesto možete i zamrznuti u kesicama ili pak u kalupima za led kako biste jednostavnije regulirali veličinu porcije ako, recimo, želite koristiti pesto kao namaz za bruskete.

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 5 mins
Pesto od koprive

Ingredients

250 g listova koprive

50 g listova bosiljka

1 režanj češnjaka

80 g naribanog parmezana

80 g pinjola

maslinovo ulje (cca 150 ml)

prstohvat soli

Directions

1Listove koprive operite i blanširajte ih.

2U blender stavite ocijeđenu koprivu, bosiljak, češnjak, pinjole, naribani parmezan i prstohvat soli.

3Izmiksajte koju sekundu, zatim postepeno dodajite maslinovo ulje dok miksate da se svi sastojci dobro povežu.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!