pesto

Pesto genovese – umak od bosiljka

  By Nona  

4 rujna, 2016

Pesto genovese ili umak od bosiljka je tradicionalni umak talijanske regije Ligurija. Ime je dobio od riječi „pestare”što znači 'gnječiti, tući' zbog načina na koji se priprema te „genovese” po glavnom gradu regije Ligurija. Umak se najčešće koristi uz tjesteninu ili, pak, njoke, dok ga možete koristiti i kao namaz za bruskete ili savršen premaz za pečeno meso ili ribu.

Kao i kod svakog recepta, tijekom godina došlo je do mnogih izmjena i dodataka originalnom receptu, ali vjerujemo da je ovaj ipak najbolji. U Liguriji se koristi jedan jedini i po njima nezamjenjivi način pripreme umaka od bosiljka po kojem se maksimalno iskoristi svo bogatstvo okusa dodanih namirnica prilikom čega se ne narušava njihov nutritivni sastav. Bilo bi apsolutno poželjno imati pri ruci mužar i tučak, po mogućnosti kameni ili keramički jer pripremom pesta na bilo koji drugi način, kao na primjer u blenderu, dolazi do oksidacije listova bosiljka, kao i njihovim zagrijavanjem, što poprilično mijenja okus umaka. No, svjesni smo da mnogi nemaju pri ruci mužar i tučak, pa vam savjetujemo da odlučite li se na pripremu blenderom, probate izbjeći zagrijavanje oštrica i predugo blendanje, odnosno blender stavite na najmanju brzinu i listove blendajte sekundu  - dvije, zatim stanite i ponovite proces koliko puta bude potrebno, te ne zaboravite lagano dolijevati ekstra djevičansko maslinovo ulje. Još jedan praktični savjet je da stavite posudu blendera zajedno s oštricom u hladnjak sat vremena prije nego što ćete pripremati umak. Listove bosiljka lagano operite i ostavite da se osuše, nemojte ih nikako brisati ili sušiti krpom kako ne bi došlo do pucanja listova, odnosno žilica u kojima se nalazi esencijalno ulje, što će dovesti do tamnjenja (oksidacije) i oštrog, zeljastog okusa samog umaka.

Ako ste se odlučili začiniti tjesteninu ili njoke s umakom od bosiljka, bit će vam dovoljno 40 g jer je sam umak jako kaloričan, naime, 100 g sadrži otprilike 500 kcal! Umak od bosiljka možete držati u hladnjaku par dana, a napravite li veće količine umaka, savjetujemo vam da ih stavite u prethodno sterilizirane staklenke te zamrznete. Zanimljiv način zamrzavanja je i taj da stavite umak u silikonske kalupe za led, te će na taj način biti mnogo jednostavnije odijeliti porcije po potrebi.

 

  • Prep: 20 mins
  • Yields: 2 staklenke
pesto

Ingredients

50 g malih listova bosiljka

100 ml maslinovog ulja, blagog okusa

1 žlica pinjola

6 žlica naribanog parmezana (Parmigiano Reggiano)

2 žlice naribanog pecorina (Pecorino)

2 režnja češnjaka

prstohvat krupne soli

Directions

1Nježno operite listove bosiljka pazeći da ih ne oštetite i pustite ih da se skroz osuše na čistoj kuhinjskoj krpi.

2U mužar stavite češnjak i prstohvat soli te dobro istucite tučkom.

3Kad dobijete konzistenciju kreme, dodajte pinjole i zgnječite i njih.

4Sad dodajte četvrtinu listova te ih gnječite tučkom laganim kružnim pokretima. Esencijalno ulje nalazi se u žilicama listova bosiljka, stoga ih ne trebate jako gnječiti, već lagano „razbijati” kružnim pokretima. Kad ste ih dovoljno zgnječili, nastavite s ostalim četvrtinama.

5Kad ste završili s listovima bosiljka, dodajte naribani parmezan te pecorino i jednakim kružnim pokretima ujedinite sastojke.

6Na kraju, dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje blagog okusa kap po kap u smjesu, lagano miješajući tučkom dok ne dobijete homogenu smjesu.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!