njoki od špinata

Njoki od špinata

  By Nona  ,

24 listopada, 2016

Domaći njoki su jedan od onih bezvremenskih recepata kojeg su naše none često pripremale na našu radost, te nema tih kupovnih njoka koji mogu zamijeniti domaće. Iako na prvi pogled nekima možda izgledaju kao nešto komplicirano, jednom kada ih pripremite kod kuće, vjerojatno više nećete posegnuti za kupovnima. Jako je svestran recept jer možete zaista pustiti maštu na volju i pripremiti njoke raznih boja i oblika. Za obojiti njoke ne trebaju vam nikakve umjetne boje, već je dovoljna upotreba zdravih i ukusnih namirnica, poput špinata za zelene njoke, kurkume za žute, tikve za narančaste njoke, crnilo od sipe za crne, te cikle za ljubičaste njoke. Ono što je bitno, a ovisi podosta doduše i o osobnom ukusu je konzistencija njoka, pa treba pažljivo dodavati brašno kako ne bi bili pretvrdi ili pak premekani, što može biti problem kod zamrzavanja. Ovisno o tome koji tip njoka radite, ovisiti i količina brašna jer njoki sa špinatom „traže” više brašna, nego recimo njoki od tikve. Njoke možete začiniti s nizom ukusnih umaka, no za njoke od špinata najbolji je nekakav jednostavni umak napravljen recimo od rastopljenog maslaca i listova kadulje kako bi okus njoka više došao do izražaja, a za obične njoke od krumpira su bolji elaboriraniji, okusom jači umaci. Nakon što ih izrežete na manje komade (2 - 3 cm) možete ih provaljati lagano preko ribeža ili pak vilice kako bi dobili karakteristične crte za ljepši izgled njoka koji će tako, uostalom, i bolje upiti umak. Jedan jednostavni trik kako ne biste morali čekati da se krumpiri ohlade kako bi ih ogulili, dovoljno je da ih prepolovite i stavite u gnječilicu za krumpir i kada istisnete krumpire, kožica će ostati u gnječilici.

 

Možete napraviti veću količinu i zamrznuti njoke koje ćete kasnije, kad ih budete koristili, skuhati u samo dvije minute. Zamrznite ih tako da ih rasporedite na lim koji vam može stati u zamrzivač s tim da se ne dodiruju, te ih ostavite u zamrzivaču otprilike pola sata. Nakon toga ih izvadite, provjerite jesu li zamrznuti, te ako jesu, odmah ih stavite u kesice ili posude i vratite u zamrzivač. Na ovaj način njoki se neće zalijepiti jedan za drugog.

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 5 mins
  • Yields: 6 osoba
njoki od špinata

Ingredients

1 kg krumpira

300 g oštrog brašna (400 g)

250 g špinata

sol

Directions

1Skuhajte krumpire s korom dok ne omekšaju.

2Ostavite ih da se ohlade, ogulite ih i zgnječite gnječilicom za krumpire.

3Stavite kuhati špinat u vodi s malo soli.

4Kuhajte ga 10-ak minuta nakon što voda provrije i dobro ocijedite.

5Stavite špinat u blender i izmiksajte dok ne dobijete homogenu kremu.

6Pospite radnu površinu s malo brašna, te stavite krumpire.

7Napravite rupu na sredini i dodajte špinat, brašno i 1 žličicu soli.

8Umijesite u glatko tijesto.

9Podijelite na četiri dijela i od svakog napravite duge valjke debljine prsta i izrežite ih na manje komade (cca 2 cm).

10Kuhajte u vreloj vodi s malo soli te kada isplivaju, ocijedite ih i začinite po želji.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!