masline u ulju

Masline u ulju

  By Nona  

4 listopada, 2016

Ako imate koje stablo masline, a opet nedovoljno plodova da napravite maslinovo ulje, masline u ulju su odlična ideja kako iskoristiti plodove. Bilo crne, bilo zelene, masline možete sačuvati sirove ili pečene u ulju ili pak u salamuri. Bitno je da izaberete sasvim zdrave i zrele plodove te ih odgorčite. U ovom receptu vam savjetujemo jednostavan način na koji morate masline držati u vodi sedam dana, svakodnevno mijenjajući vodu, a zadnja dva dana morate staviti i sol u omjeru 10:1 (voda:sol). Naši stari su imali više načina na koji su obavljali taj proces, a jedan je bio da se masline prvo stave u smjesu vapna i pepela dok plod ne požuti sve do koštice, zatim se drže u vodi tjedan dana, svakodnevno mijenjajući vodu. A na otocima se odgorčivanje radilo uz pomoću mora, odnosno masline bi se malo zarezale i izvadila bi se koštica. Zatim bi ih se stavilo u vreće za krumpire i u more dva tjedna dana ili bi ih se stavljalo u posudu s morem, te bi se more svakodnevno mijenjalo. Nakon toga bi ih se spremalo u ulju ili salamuri. Ovisno o tome kakva gorčina maslina vama odgovara, možete ih držati manje ili više u vodi. Za minimalnu gorčinu masline se mogu držati u vodi i do tri tjedna, naravno uz uvjet da se voda svakodnevno mijenja i da skroz prekriva masline.

Ovako konzervirane masline kasnije možete iskoristiti za pripremu mnogih slasnih recepata, a u tom vam slučaju svakako savjetujemo da im prije konzerviranja izvadite koštice, a s košticama su idealne za brzo predjelo sa sirom.

 

masline u ulju

Ingredients

masline

maslinovo ulje

voda

koromač

sol

Directions

1Masline zarežite do koštice i po želji izvadite koštice.

2Stavite masline u veliki lonac s vodom te ih ostavite 5 dana da se moče, s tim da svaki dan promijenite vodu.

3Ponovno ih stavite u lonac, ovaj put s vodom i soli u omjeru 10:1, te ih ostavite dva dana.

4U veliku zdjelu stavite masline i koromač.

5Dodajte maslinovo ulje i dobro promiješajte.

6Stavite ih sterilizirane staklenke, napunite maslinovim uljem do vrha i hermetički zatvorite.

7Ostavite da odstoje tjedan dana.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!