Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija

  By Nona  

23 lipnja, 2016

Maslac od kikirikija je poznati američki namaz koji datira još iz vremena Inka i Azteka. Iako ga vežemo uz Sjedinjene Američke Države, koje su ujedno i najveći izvoznik ove delicije, maslac od kikirikija patentirao je Kanađanin Marcellus Edson. On je napravio namaz od kikirikija s dodatkom šećera kao nešto hranjivo i ukusno za sve one koji ne mogu žvakati solidnu hranu, što je u njegovo vrijeme bio gorući problem.
Maslac od kikirikija je najbolje pripremiti kod kuće jer ćete time izbjeći sve suvišne kalorije koje su dodane u kupovnom proizvodu u obliku šećera i palminog ulja.
Prirodan je izvor proteina, ugljikohidrata i dobrih masti. Masti koje sadrži maslac od kikirikija su pretežito nezasićene, takozvane dobre masti (omega 3 i omega 6) koje nisu povezane s nastankom kardiovaskularnih bolesti, već djeluju povoljno na cijeli kardiovaskularni sustav. Maslac od kikirikija ne sadrži kolesterol, osim ako mu ne dodajete druge izvore masti poput maslaca ili ulja. Odličan je za sve koji imaju potrebu za većim brojem kalorija te se bave zahtjevnim fizičkim aktivnostima. Nekih 100 g maslaca od kikirikija sadrži 558 kalorija, dakle, potreban je oprez kod svih koji moraju paziti na unos kalorija, stoga ga je najbolje konzumirati za doručak ili eventualno kao međuobrok.
Želite li da ima slatkast okus, možete mu umjesto rafiniranog šećera dodati med ili pak sirup od agave.

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 10 mins
Maslac od kikirikija

Ingredients

500 g kikirikija

20 g maslaca

prstohvat soli

Directions

1Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

2Stavite papir za pečenje na lim te po njemu rasporedite kikiriki.

3Pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta.

4Izvadite i ostavite da se kikiriki ohladi.

5Staviti kikiriki u blender i miksajte otprilike 3 minute dok se ne počne pretvarati u maslac.

6Dodajte sol i maslac, zatim miksajte još dvije minute.

7Rasporedite u staklenke, poklopite i stavite u hladnjak.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!