MArmelada od smokava

Marmelada od smokava

  By Nona  

30 lipnja, 2016

Uskoro počinje sezona smokava i traje sve do rujna. Dakle, ispred nas je punih tri mjeseca uživanja u ovom slatkom i neodoljivom voću. Od smokava možete iskušati mnogo ukusnih recepata, primjerice. u kombinaciji sa sirom možete napraviti izvrsno predjelo, a smokve također mogu biti i dodatak mnogim salatama, slatkim i slanim, kolače da ne spominjemo. Mi vam, pak, danas predlažemo da pripremite nekoliko staklenki savršene marmelade od smokava.
Smokve nemaju mnogo kalorija, 100 g svježih smokava sadrži samo 74 kalorije, za razliku od suhih kod kojih taj broj raste do 250 kalorija. Smokve su izrazito hranjive i ljekovite, te su provedena mnoga istraživanja koja dokazuju njihovo djelovanje u prevenciji mnogih bolesti. Smokve su bogate vitaminima i mineralima, posebno kalijem i magnezijem, koji su od velike važnosti za normalan rad srca i regulaciju tonusa krvnih žila te regulaciji krvnog tlaka. Više o smokvama i ljekovitim svojstvima pročitajte u kategoriji „Nonini savjeti”.
Ova marmelada je zaista jednostavna za pripremiti, baš kao i druge marmelade, te zaista ne zahtijeva veliko kulinarsko umijeće. Po želji, možete koristiti i smeđi šećer umjesto bijelog rafiniranog šećera, a za sve one koji izbjegavaju takvu vrstu sladila, savjetujemo da koriste nekakav organski sirup, poput onog od agave. Za 2 kilograma smokava bit će vam dovoljno 60 g sirupa od agave koji možete pronaći u skoro svim supermarketima. Sirup od agave je jako sladak i sadrži otprilike 80 % fruktoze, no ima izrazito niski glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi jer se apsorbira postupno, pa se zbog toga preporučuje dijabetičarima i osobama s viškom kilograma kao zamjena za šećer.
Kako bi sterilizirali staklenke, morate ih prvo dobro oprati i osušiti čistom krpom. Stavite ih u pećnicu i neka se polako zagriju do 80 stupnjeva. Nakon što peć postigne željenu temperaturu, ugasite je, stavite vruću marmeladu u vruće staklenke i vratite ih u pećnicu i zagrijete do 100 stupnjeva. Izgasite peć i zatvorite staklenke poklopcima te ih ostavite u pećnici dok se skroz ne ohlade. Sve ovo morate raditi, naravno, s pažnjom i debelim kuhinjskim rukavicama jer se vrlo lako možete opeći.

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 55 mins
MArmelada od smokava

Ingredients

2 kg smokava

sok 1 limuna

500 g šećera

1 vrećica džem-fix

Directions

1Smokve obrišite, odrežite im peteljke i ogulite koru.

2Prepolovite ih i stavite ih u duboku posudu.

3Dodajte šećer i sok limuna te kuhajte na jakoj vatri povremeno miješajući dok ne provre.

4Kad provre, smanjite vatru i kuhajte još pola sata, učestalo miješajući.

5Pred sam kraj kuhanja dodajte džem fix prema uputama na vrećici.

6Kuhajte još nekoliko minuta i maknite s vatre.

7Pažljivo ulijte u prethodno sterilizirane staklenke.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!