marmleada od šljiva

Marmelada od šljiva

  By Nona  

15 rujna, 2016

S jeseni nam stiže sezona mnogih vrsta voća, pa tako i šljiva. Osim što ih možemo sušiti, koristiti odmah za pripremu raznih kolača i torti ili pak, konzervirati za slavnu pašticadu koja se priprema u karnevalsko vrijeme, možemo napraviti ukusnu marmeladu, kako bi cijelu godinu mogli uživati u posebnom okusu ovog jesenskog voća. Naime, marmelada od šljiva, jednako kao i druge vrste marmelada, priprema se na vrlo jednostavan način, iako nekima možda izgleda na prvi pogled komplicirano. U principu se treba paziti na samo dvije stvari, a to je učestalo miješanje, posebno pri kraju kako nam marmelada ne bi zagorjela te pravilno steriliziranje staklenki. Također vam savjetujemo, ako je moguće, da koristite domaće neprskane šljive jer je u supermarketima gotovo nemoguće kupiti netretirano voće.

Kriške limuna, ako kasnije ne želite pronaći komadiće kore, možete izvaditi iz lonca pola sata nakon što ste ih stavili, no ako ih imate namjeru ostaviti, svaku krišku limuna izrežite na četiri komada te dodajte u marmeladu.

Što se tiče steriliziranja staklenki, postoji nekoliko načina na koji se mogu sterilizirati. Jedan od njih je da ih prvo dobro operete, pa ostavite da se osuše ili ih osušite čistom kuhinjskom krpom. Stavite ih u hladnu pećnicu i ostavite da se zagriju do 80 stupnjeva. Nakon što postignu tu temperaturu, ugasite pećnicu, izvadite ih s tim da koristite debele kuhinjske rukavice kako se ne bi opekli. Napomenimo da se vruća marmelada ulijevate u vruće boce koje se potom vrate u pećnicu i zagriju do 100 stupnjeva. Izgasite peć, zatvorite boce poklopcima i ostavite ih u pećnici dok se skroz ne ohlade.

 

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 1 hr 30 mins
  • Yields: 5 staklenki
marmleada od šljiva

Ingredients

2 kg šljiva

500 g šećera

1 limun

Directions

1Operite i očistite šljive od koštica, stavite ih u duboku posudu i pospite šećerom.

2Poklopite i ostavite preko noći na hladnom mjestu.

3Kuhajte na srednje jakoj vatri, pola sata povremeno miješajući.

4Dodajte limun narezan na tanke ploške, te nastavite kuhati još sat vremena, učestalo miješajući.

5Ulijte marmeladu u sterilizirane staklenke.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!