marmelada od naranče

Marmelada od naranče

  By Nona  

19 rujna, 2016

Marmelada od naranči još je jedna u nizu ukusnih marmelada koje možemo pripremiti kako bi mogli cijelu godinu uživati u ovom zdravom i iznimno ukusnom plodu. Iako sezona naranči počinje u svibnju, mogu se kupiti tijekom cijele godine, no u tom slučaju vam ne preporučujemo da koristite kore naranče jer počesto na pakiranju piše kako kora nije za konzumaciju. Ako ne koristite kore naranče i limuna, morat ćete dodati džem-fix jer u protivnom marmelada neće dobiti odgovarajuću gustoću. No, pripremate li marmeladu u sezoni naranči, svakako se pobrinite da koristite neprskane plodove jer bez obzira na to koliko oprali ili iščetkali koru, nećete kompletno eliminirati pesticide čiju je većinu kora duboko upila. Kora se kuha dva do tri puta dok ne provrije kako bi izgubila gorčinu, te obavezno eliminirajte bijele kožice oko ploda iz jednakog razloga.

Što se tiče steriliziranja staklenki, možete ih pripremiti punjenje na nekoliko načina. Jedan od njih je da ih dobro operete, ostavite da se osuše ili ih pak osušite čistom kuhinjskom krpom. Stavite ih u hladnu pećnicu i ostavite da se zagriju do 80 stupnjeva. Nakon što postignu tu temperaturu, ugasite pećnicu i izvadite ih koristeći debele kuhinjske rukavice kako se ne bi opekli. Vruću marmeladu morate ulijevati u vruće boce koje se potom vrate u pećnicu i zagriju do 100 stupnjeva. Ugasite peć, zatvorite boce poklopcima i ostavite ih u pećnici dok se skroz ne ohlade.

 

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 1 hr 20 mins
  • Yields: 4 staklenke
marmelada od naranče

Ingredients

1.5 kg naranči

1 limun

šećer (vidi postupak)

Directions

1Operite dobro naranče i limune te ih stavite u lonac s hladnom vodom, poklopljene preko noći.

2Ogulite naranče, izrežite ih na manje komade i odstranite sjemenke s tim da koru pola naranči narežete na trakice i stavite u posudu s vodom.

3Kuhajte vodu s korom dok ne provrije, iscijedite i ponovite postupak tri puta.

4Izribajte koru jednog limuna i stavite u malu zdjelicu te iscijedite sok.

5Izvažite komade naranče i na 500 g naranče bez kore ide 350 g šećera.

6Stavite komade naranče u lonac, malo ih prignječite gnječilicom, a kad provrije dodajte šećer, te miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi.

7Dodajte trakice kore od naranče, naribanu koricu limuna, sok limuna i kuhajte još sat vremena na laganoj vatri, učestalo miješajući.

8Izlijte marmeladu u sterilizirane staklenke.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!