Marmelada od marelica

Marmelada od marelica

  By Nona  ,

6 lipnja, 2016

Malo je namirnica koje nas na mnogo načina podsjećaju na djetinjstvo kao marmelada jer je zasigurno bila dio mnogih deserata i jela koje su naše mame i bake pripremale, od palačinki, husarskih poljubaca, torti, pa do najobičnije kriške kruha s malo masla i domaće marmelade.
Danas vam donosimo recept za savršenu marmeladu od marelica, dok recepte za druge marmelade možete pronaći na našim stanicama.
Što se tiče šećera u receptima, za pripremu marmelade se najčešće koristi bijeli rafinirani šećer, koji služi i kao konzervans, ali i kao zgušnjivač u slučaju da ne koristite želatinu, ali u tom slučaju omjer voća i šećera mora biti minimalno 1:1, što vam iskreno i ne preporučujemo. Najbolje je koristiti želatinu kako biste voće kuhali što kraće, te da bi time izgubilo što je najmanje moguće hranjivih svojstava. No kao zamjenu šećeru možete koristiti i neke vrste organskih sirupa poput onog od javora ili agave koji su jako slatki, a sadrže manji glikemijski indeks, dakle, manje su štetni za zdravlje, pogotovo za osobe koje boluju od dijabetesa i drugih stanja kod kojih treba paziti na unos šećera.
Kako biste znali je li marmelada gotova dovoljno je da špatulom po vrhu uhvatite malo marmelade i pogledate kako pada, prerijetka je ako brzo klizi niz špatulu ili kuhaču i treba je još kuhati, no ako su kapljice guste i sporo padaju, vaša marmelada je skuhana.
Kako bi sterilizirali staklenke, morate ih prvo dobro oprati i osušiti čistom krpom. Stavite ih u pećnicu i neka se polako zagriju do 80 stupnjeva. Nakon što peć postigne željenu temperaturu ugasite je, stavite vruću marmeladu u vruće boce i vratite ih u pećnicu i zagrijete do 100 stupnjeva. Izgasite pećnicu i zatvorite boce poklopcima te ih ostavite u pećnici dok se skroz ne ohlade. Sve ovo morate raditi, naravno, s pažnjom i debelim kuhinjskim rukavicama jer se vrlo lako možete opeći.

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 1 hr
Marmelada od marelica

Ingredients

2 kg marelica

500 g šećera

1 vrećica vanilin šećera

100 ml limunovog soka

1 vrećica želatine

Directions

1Operite marelice i očistite ih od koštica.

2Izmiksajte marelice i stavite ih u posudu.

3Dodajte šećer i limunov sok.

4Promiješajte i kuhajte stalno miješajući dok ne provre.

5Kada provre, smanjite vatru i kuhajte još 45 minuta, povremeno miješajući.

6Pred sam kraj kuhanja dodajte želatinu otopljenu u vodi prema uputama na vrećici.

7Kuhajte još nekoliko minuta i maknite s vatre.

8Pažljivo ulijte u prethodno sterilizirane staklenke.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!