marmelada od mandarina

Marmelada od mandarina

  By Nona  

10 rujna, 2016

Stiže nam sezona mandarina, a s njom i idealno vrijeme za pripremu slatke zimnice. Najbolji način za uživanje u tom ukusnom jesenskom voću je upravo priprema marmelada ili pak kandiranje kako bismo cijelu godinu mogli konzumirati ovo nadasve zdravo voće. Ono što je posebno kod pripreme ove marmelade je to da se pri pripreme marmelade od ovakvog voća koristi i kora ploda, što uvelike podiže nutritivnu vrijednost naše marmelade, a i okus je usporediv s malo kojom marmeladom.

Marmeladu možete kasnije koristiti za pripremu slasnih kolača i torti, ali i sama za sebe s malo kruha je malo reći savršena. Naime, kod pripreme ove marmelade ne trebate koristiti džem-fix jer će upravo kora obaviti taj posao zgušnjavanja, dakle, dovoljna su vam samo dva sastojka i da pripazite kako vam marmelada ne bi zagorjela, pa je često miješanje jako bitan korak u pripremi marmelade, posebno pri kraju kuhanja. Imate li vremena, poželjno bi bilo ostaviti mandarine u loncu sa šećerom preko noći, te sutradan kuhati. Ono što je jako bitno kod pripreme ove marmelade, ali i drugih marmelada, jest da je voće domaće, odnosno morate biti sigurni da nije prskano s pesticidima, jer ako u to niste sigurni, koru nije poželjno koristiti bez obzira koliko je oprali. U tom slučaju će vam biti potreban džem-fix budući da bez kore neće doći do procesa želiranja. U supermarketima svakako nećete naići na neprskane mandarine, dapače jako često piše na samom pakiranju da kora voća nije za konzumaciju, dakle pripazite.

Kada je riječ o steriliziranju staklenki, postoji nekoliko načina na koji se mogu sterilizirati. Jedan od njih je da ih prvo dobro operete, te ostavite da se osuše ili ih osušite čistom kuhinjskom krpom. Stavite ih u hladnu pećnicu i ostavite da se zagriju do 80 stupnjeva. Nakon što postignu tu temperaturu, ugasite pećnicu, izvadite ih s tim da koristite debele kuhinjske rukavice kako se ne bi opekli,s tim da vruću marmeladu ulijevate u vruće boce, vratite ih u pećnicu i zagrijete do 100 stupnjeva. Izgasite peć, zatvorite boce poklopcima, te ih ostavite u pećnici dok se skroz ne ohlade.

 

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 1 hr
  • Yields: 5 staklenki
marmelada od mandarina

Ingredients

2 kg mandarina

1 kg šećera

Directions

1Mandarine ogulite, odstranite bijele niti i stavite ih u duboku posudu sa šećerom.

2Koru izrežite na trakice, pa na manje komadiće, te je stavite u drugu posudu s hladnom vodom.

3Kuhajte koru dok voda ne provrije, iscijedite i ponovite postupak 5 puta.

4Dodajte koru s oguljenim mandarinama i šećerom i stavite kuhati.

5Kuhajte sat vremena, često miješajući.

6Pažljivo ulijte u sterilizirane staklenke.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!