marmelada od limuna

Marmelada od limuna

  By Nona  

21 rujna, 2016

Marmelada od limuna je, nažalost, jedna od rjeđe spominjanih marmelada, iako je iznimno ukusna i nimalo kisela kako bi mnogi mogli pomisliti. Kod pripreme ove marmelade, naravno, ono što vam savjetujemo i kod pripreme drugih marmelada je da koristite domaće voće, odnosno ono za koje ste sigurni da nije prskano. To obično znači da takve limune ne možete zasigurno kupiti u supermarketima jer tamo počesto na pakiranjima možemo pročitati kako kora nije za konzumaciju. U ovom receptu koristimo i koru limuna kako bi dobili bogatiju i ukusniju marmeladu, razlog više za korištenje domaćih limuna. Kako biste izbjegli kiselost marmelade, bijelu kožicu morate eliminirati, te koru limuna staviti da provrije barem tri puta, s tima da svaki put kada voda provrije, iscijedite limune i stavite novu vodu. Limun je bogat pektinom - vlaknima, tako da ni u ovom slučaju nije potrebno dodavati džem-fix jer će se marmelada dovoljno zgusnuti, dosta je samo da pripazite da vrijeme kuhanja te učestalo miješate, pogotovo pri kraju kuhanja kako ne bi zagorjela.

 

Kako biste znali je li marmelada spremna, dosta je da špatulom poviše posude uhvatite malo marmelade i pogledati kako pada, prerijetka je ako brzo klizi niz špatulu i trebate je još kuhati, no ako su kapljice guste, marmelada je spremna. Pripazite jer se tijekom kuhanja formiraju mjehurići zraka, pogotovo kada miješate pri kraju, pa vas marmelada može opeći jer može prskati van posude.
Kako bi sterilizirali staklenke, morate ih dobro oprati i osušiti čistom krpom. Stavite staklenke u pećnicu i stavite da se zagrije do 80 stupnjeva. Kada peć postigne željenu temperaturu, ugasite je, stavite vruću marmeladu u vruće boce i vratite ih u pećnicu i zagrijete do 100 stupnjeva. Izgasite peć i zatvorite boce poklopcima te ih ostavite u pećnici dok se skroz ne ohlade. Sve ovo morate raditi s pažnjom i debelim kuhinjskim rukavicama jer se vrlo lako možete opeći.

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 40 mins
  • Yields: 4 staklenke
marmelada od limuna

Ingredients

1 kg limuna

400 g šećera

Directions

1Operite dobro limune te ih stavite u lonac s hladnom vodom i ostavite poklopljene preko noći.

2Ogulite limune, izrežite ih na manje komade (odstranite bijelu koru) i odstranite sjemenke s tim da koru pola limuna narežete na trakice i stavite u posudu s vodom.

3Kuhajte vodu s korom dok ne provrije, iscijedite i ponovite postupak tri puta.

4Stavite komade limuna u lonac, malo ih prignječite gnječilicom, a kad provrije dodajte šećer, te miješajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi.

5Dodajte trakice kore od limuna i kuhajte još pola sata na laganoj vatri, učestalo miješajući.

6Izlijte marmeladu u sterilizirane staklenke.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!