Marmelada od jagoda

Marmelada od jagoda

  By Nona  

31 svibnja, 2016

S obzirom na to da je stigla sezona jagoda, osim što ih možemo iskoristiti za pripremu sočnih voćnih salata, raznih torti i kolača, salata, možemo pripremiti ukusnu marmeladu.
Po želji, možete koristiti i smeđi šećer umjesto bijelog rafiniranog šećera, a za sve one koji izbjegavaju takvu vrstu sladila, savjetujemo da koriste nekakav organski sirup, poput onog od agave. Za 2 kilograma jagoda bit će vam dovoljno 60 g sirupa od agave koji možete pronaći u skoro svim supermarketima. Sirup od agave je jako sladak i sadrži otprilike 80 % fruktoze, no ima izrazito niski glikemijski indeks, što znači da ne uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi jer se apsorbira postupno, pa se zbog toga preporučuje dijabetičarima i osobama s viškom kilograma kao zamjena za šećer.
Jagode sadrže niske količine pektina, biljnog vlakna koji se kod pripreme marmelada veže za šećer i time daje gušću strukturu. Dakle, pri pripremi marmelade od jagoda savjetujemo vam da koristite želatinu jer ćete u protivnom morati povećati količinu dodanog šećera, što, priznajmo, nije baš dobra ideja ili ćete morati jako dugo kuhati jagode čime će izgubiti sva nutritivna svojstva. Kako biste znali je li marmelada spremna, dosta je da špatulom poviše posude uhvatite malo marmelade i pogledati kako pada, prerijetka je ako brzo klizi niz špatulu ili kuhaču i treba je još kuhati, no ako su kapljice guste i sporo padaju, vaša marmelada je skuhana. Pripazite, tijekom kuhanja se formiraju mjehurići zraka, pa vas marmelada može opeći kad jer počne prskati van posude. Također, budite oprezni pri ulijevanju marmelade u staklenke, te vam toplo savjetujemo da koristite debele kuhinjske rukavice.
Kako bi sterilizirali staklenke, morate ih prvo dobro oprati i osušiti čistom krpom. Stavite ih u pećnicu i neka se polako zagriju do 80 stupnjeva. Nakon što peć postigne željenu temperaturu, ugasite je, stavite vruću marmeladu u vruće boce i vratite ih u pećnicu i zagrijete do 100 stupnjeva. Izgasite peć i zatvorite boce poklopcima te ih ostavite u pećnici dok se skroz ne ohlade. Sve ovo morate raditi, naravno, s pažnjom i debelim kuhinjskim rukavicama jer se vrlo lako možete opeći.

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 1 hr
  • Yields: 10 malih staklenki
Marmelada od jagoda

Ingredients

2 kg jagoda

500 g šećera

1 vrećica vanilin šećera

100 ml limunovog soka

1 vrećica želatine

Directions

1Očistite i operite jagode.

2Izmiksajte ih štapnim mikserom i stavite u zdjelu.

3Dodajte šećer te dobro promiješajte.

4Pokrijte zdjelu i ostavite u hladnjaku nekoliko sati (6 - 8).

5Stavite smjesu od jagoda i šećera u veliku posudu i dodajte sok od limuna i vanilin šećer.

6Promiješajte i kuhajte stalno miješajući dok ne provrije.

7Kada provrije, smanjite vatru i kuhajte još 45 minuta, povremeno miješajući.

8Pred sam kraj kuhanja dodajte želatinu otopljenu u vodi prema uputama na vrećici.

9Kuhajte još nekoliko minuta i maknite s vatre.

10Pažljivo ulijte u prethodno sterilizirane staklenke.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!