marmelada od borovnica

Marmelada od borovnica

  By Nona  

20 rujna, 2016

Marmelada od borovnica je još jedna u nizu slasnih marmelada koje možete pripremiti za zimnicu kako biste cijelu godinu mogli uživati u bogatom okusu ovog iznimno zdravog voća. Borovnice su često nominirane i kao superhrana zbog visoke nutritivne vrijednosti, te ljekovitih svojstava koja im se pridaju još od antičkih vremena. Mogu se koristiti i kao prirodna boja za hranu, a legenda kaže kako su je prvi kolonizatori u Americi koristili pomiješanu s mlijekom za dobivanje boje za kuće, na što se zasigurno slažete s nama da je ogromna šteta takvo „bacanje” ove super namirnice.

S obzirom n to da su bogate pektinom, u marmeladu nije potrebno dodavati džem fix, već je dovoljno samo dodati šećer i korice limuna jer će se dovoljno zgusnuti. Umjesto bijelog šećera, možete koristiti smeđi šećer, a za sve oni koji ga izbjegavaju u širokom luku, za ovu marmeladu možete koristiti i organske sirupe, poput onog od agave. Za 500 g borovnica bit će vam dovoljno 40 g sirupa od agave. Možete ga pronaći u svim supermarketima, te dodatno obogatiti vašu marmeladu od borovnica. Sirup od agave se, naime, apsorbira postupno te ne uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi jer ima iznimno niski glikemijski indeks, pa se iz tog razloga preporučuje kao zamjena za šećer osobama koje boluju od dijabetesa ili drugih stanja koji limitiraju konzumaciju šećera.

Ova marmelada se kuha relativno kratko za razliku od većine marmelada, no kako biste provjerili je li marmelada spremna, dovoljno je da špatulom uzmete malo marmelade i pogledate kako pada u posudu - ako su kapljice guste i polako klize niz špatulu, marmelada je spremna.
Što se tiče sterilizacije staklenki, prvo ih dobro operite i osušite čistom krpom. Stavite ih u pećnicu i neka se polako zagriju do 80 stupnjeva. Nakon što peć postigne željenu temperaturu, ugasite je, stavite vruću marmeladu u vruće boce i vratite ih u pećnicu i zagrijete do 100 stupnjeva. Izgasite peć i zatvorite boce poklopcima te ih ostavite u pećnici dok se skroz ne ohlade. Ne zaboravite koristiti debele kuhinjske rukavice prilikom rada sa staklenkama i ulijevanja marmelade kako se ne bi opekli.

 

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 40 mins
  • Yields: 2 staklenke
marmelada od borovnica

Ingredients

500 g borovnica

350 g šećera

korica jednog limuna

Directions

1Operite borovnice i stavite ih u zdjelu sa šećerom.

2Ostavite ih pokrivene 4 sata.

3Stavite ih u posudu te kuhajte na jakoj vatri dok ne provrije.

4Kada provrije smanjite vatru, dodajte koricu limuna i kuhajte pola sata.

5Izlijte marmeladu u sterilizirane staklenke.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!