Marmelada od krušaka

Marmelada od krušaka sa sirupom od agave

  By Nona

14 ožujka, 2016

Rafinirani bijeli šećer, kojeg su mnogi stručnjaci svrstali na listu takozvane „četiri bijele smrti”, smatra se jednim od glavnih uzročnika nastanka dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i debljine. Naime, možemo na jednostavan način kontrolirati unos šećera koji konzumiramo, bilo dodajući ga u kolače ili kavu, međutim, problem predstavlja kontrola unosa šećera 'skrivenog' u mnogim proizvodima koje kupujemo i svakodnevno konzumiramo. Da bi nam lakše prodali svoje proizvode u vrijeme kada je svijet počeo okretati leđa bijelom šećeru, proizvođači su počeli koristiti umjetne niskokalorične zaslađivače, poput aspartama koji se pokazao podjednako štetnim, ako ne čak i više od samog bijelog šećera. Dakle, zašto ne biste neke proizvode poput marmelade napravili sami kod kuće i tako bar donekle znali što ste unijeli u vaš organizam. Umjesto rafiniranog šećera imate zaista veliku paletu prirodnih zaslađivača koje možete koristiti pri pripremi marmelada, ali i ostalih recepata. Najpoznatije prirodne alternative rafiniranom šećeru su sirup od agave, javorov sirup, med, kokosov šećer, melasa i stevija. Današnji recept u svojim sastojcima ima upravo organski sirup od agave, koji je iznimno sladak i možete ga koristiti za pripremu mnogih recepata, pogotovo kao zdraviju zamjenu za šećer.

Sirup od agave dobiva se iz listova agave, a bogat je vitaminima i mineralima poput kalcija, željeza i magnezija. Iako je izuzetno sladak, te sadrži 80 % fruktoze, sirup od agave ima izrazito niski glikemijski index, dakle, ne uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi jer se apsorbira postupno te se zbog toga preporučuje dijabetičarima i osobama s viškom kilograma kao zamjena za šećer.

Ovo je zaista jednostavan i relativno brz recept za pripremu marmelade, kod kojeg je meni, iskreno, najveći problem pri prvom pokušaju pravila konzervacija, tj. poklopci se nisu hermetički zatvarali. Kako bi sterilizirali staklenke, morate ih prvo dobro oprati i osušiti čistom krpom. Stavite ih u pećnicu i polako stavite da se zagrije do 80 stupnjeva. Nakon što peć postigne željenu temperaturu, ugasite je, stavite vruću marmeladu u vruće boce, te ih vratite u pećnicu i zagrijete do 100 stupnjeva. Izgasite peć i zatvorite boce poklopcima, te ih ostavite u peći dok se skroz ne ohlade. Sve ovo morate raditi, naravno, s pažnjom i kuhinjskim debelim rukavicama jer se vrlo lako možete opeći.

Po istom receptu možete pripremiti i druge vrste marmelada, no kupujte svježe sezonsko voće jer će takvo imati manje kemikalija. Ne znam za vas, ali mene prođu trnci kada vidim u prodavaonicama da na kesici s limunima (iz Španjolske) piše da kora tog istog limuna nije za konzumaciju, možete samo zamisliti s čime je sve tretirana! Dakle, pronađite na pijaci (placu) vama simpatičnu baku i kupujte domaće sezonsko voće i povrće, ako je i tome za vjerovati, no ne budimo opet suviše pesimistični, zar ne?!

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 1 hr 20 mins
  • Yields: 4
Marmelada od krušaka

Ingredients

2 kg krušaka

60 g sirupa od agave

pola žličice cimeta

sok od jednog limuna

Directions

1Operite i ogulite kruške. Izrežite ih na male komade i stavite kuhati u posudu s čašom vode.

2Poklopite i kuhajte 15-ak minuta na laganoj vatri dok kruške ne omekšaju.

3Zgnječite kruške s gnječilicom za krumpir.

4Dodajte cimet, sok od limuna i sirup od agave.

5Nastavite kuhati na laganoj vatri uz često miješanje dok smjesa ne postane gusta (otprilike 50 minuta).

6Još toplu marmeladu prelijte u sterilizirane staklenke i zatvorite poklopcem.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!