marcipan

Marcipan

  By Nona  

20 prosinca, 2016

Vjeruje se da recept za marcipan potječe još iz Perzije, te da je u Europu donesen zahvaljujući Turcima, no talijani tvrde kako je marcipan nastao u vrijeme Venecijanske republike, te da ime potječe od Marci panis, odnosno "Pane di San Marco" što bi značilo kruh Svetog Marka. Venecijanski trgovci su ga prodavili u komadima s otisnutim lavom Sv.Marka u sjeveroj Europi, gdje su mu dali ime Marzipan, te je s tim imenom danas poznat u cijelom svijetu. U Njemačkoj za njegovu pripremu koriste ružinu vodu, te ga koriste za pripremu i ukrašavanje mnogih tradicionalnih torti.

Badem je potrebno staviti u zamrzivač barem pola sata nakon što im maknete kožicu kako se nebi tokom miksanja zagrijali te ispustili ulje, kojim bi se promijenila konzistencija marcipana i nebi uspio kako treba. Prije nego stavite već gotovu macipan masu u hladnjak, možete je podijeliti na više komada i umijesiti jestive boje kako bi dobili marcipan raznih boja kojima ukrasiti torte i kolače. Marcipan se može pripremiti i na još jedan način, no u tom slučaju je više pasta od badema, a to je da umjesto bjelanjka koristite vodu (50ml) koju zagrijete u posudi sa šećerom, te kada dobijete sirup, maknete s vatre i umiješate prah od badema.

  • Prep: 30 mins
marcipan

Ingredients

150 g badema

150 g šećera

1 pasterizirani bjelanjak (50 g)

aroma badema

Directions

1Preko noći ostavite bademe u mlakoj vodi.

2Odstranite im kožicu i stavite ih u zdjelicu, pokrijte i stavite u zamrzivač na sat vremena.

3Stavite bademe u mikser zajedno sa šećerom i izmiksajte dok ne dobijete prah bez komadića badema.

4U zdjelu vilicom krako umutite bjelanjke s aromom badema.

5Dodajte prah badema i umijesite u glatko tijesto.

6Omotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji pola sata.

7Pospite radnu površinu šećerom u prahu, razvaljajte marzipan masu i radite oblike po želji.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!