karamel

Karamel

  By Nona  , ,

8 rujna, 2016

Priprema karamela je brz recept za pripremu preljeva ili punjenja za kolače i torte, iako ga možete ostaviti da se stvrdne, te ga izrezati na manje kockice i konzumirati tako. Postoje zaista mnogi načini na koji možete ukrasiti karamel želite li ga recimo pripremiti za proslave rođendana. Jedan od njih je da karamel izrežete na manje kockice, rastopite čokoladu s maslacem, a kada se čokolada ohladi, prelijete kocke karamela i ostavite ih na hladno mjesto da se čokoladni preljev stvrdne.

Kada topite šećer, morate paziti da ne izgori jer je granica jako mala između idealno rastopljenog šećera i onog mrvu „izgorenog” koji će skroz pokvariti okus karamela. Kada topite šećer, nemojte ga miješati, pogotovo ne metalnim žlicama. Kada šećer dobije zlatnu boju, odmah počnite dodavati vrhnje za šlag koje obavezno mora biti vrelo (dakle, oprez da se pri svemu tome ne opečete). Počet će prskati i nastat će pjena, dakle, morate dalje nastaviti miješati dok se šećer ponovno ne rastopi i ne dobijete homogenu smjesu.

Karamel možete staviti u silikonske kalupe tako da vam ga bude lakše rastopiti mislite li ga iskoristiti kasnije za pripremu kolača i torti. Možete ga držati u hladnjaku do dva tjedna.

 

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 20 mins
  • Yields: 2 manje staklenke
karamel

Ingredients

200 g šećera

180 ml vrhnja za šlag

1 žličica meda

30 g maslaca

1 žličica ekstrakta vanilije

Directions

1U posudu stavite vrhnje za šlag i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne provrije.

2U drugu posudu dodajte šećer i med, te kuhajte dok ne dobije zlatnu boju (10-ak minuta).

3U posudu sa šećerom postepeno dodajite vrelo vrhnje za šlag te stalno miješajte.

4Dobro miješajte sve dok se sastojci ne stope i vidite da nema grumena.

5Maknite posudu s vatre, dodajte maslac i ekstrakt vanilije, a zatim promiješajte da se maslac otopi.

6Stavite karamel u kalup ili u zdjelu te ga pokrijte plastičnom folijom.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!