Jakobove kapice sa šparogama

  By Nona  , ,

31 ožujka, 2016

Jakobove kapice jako su cijenjena vrsta školjaka kako kod nas, tako i u cijelome svijetu. Ova školjka se ne jede sirova, u receptima se najčešće koristi koralj i bijeli mišić, dok se želatinozni sivi dio odstrani. Možda najpoznatiji recept su gratinirane jakobove kapice, dok ih se može spremati na mnoge načine, zapečene s pršutom, u rižotu ili pak na ovaj jednostavan način sa šparogama. Ovo je, naime, jako ukusan i cijenjen recept s obzirom na prestižne namirnice kakve su kapice i šparoge, te je uz to iznimno hranjivo jelo.

Šparoge su bogate nutrijentima, pogotovo mladi izdanci koji su prava gurmanska delicija. Naime, šparoge, osim što su niskokalorične, obiluju vitaminima iz B skupine i vitaminom K koji je nužan za održavanje koštane mase i regulaciju zgrušnjavanja krvi. Asparagin, koji sadrže šparoge regulira rad jetre, pomaže obnavljanju jetre nakon pojedinih bolesti jetre te potiče stvaranje žuči. Zahvaljujući diuretičkom djelovanju, potiče detoksikaciju organizma. Obiluju i flavonoidima, fitokemikalijama koje povoljno djeluju na kardiovaskularni sustav, pomažući u regulaciji krvnog tlaka i razine kolesterola u krvi. Jakobove kapice, osim što su nepcu ugodne, također su bogat izvor nutrijenata. Kao i ostale školjke, izvor su proteina, omega -3 masnih kiselina, vitamina i minerala - magnezija i kalija, potrebnih za pravilnu funkciju mišića i kostiju te regulaciju krvnog tlaka. Dakle, ove dvije namirnice u kombinaciji, osim što su prava čarolija okusa, uvelike će pridonijeti zdravlju organizma.

  • Prep: 15 mins
  • Cook: 30 mins
  • Yields: 4 osobe

Ingredients

400 šparoga

16 jakobovih kapica

maslinovo ulje

100 ml suhog bijelog vina

100 g maslaca

sol i papar

Directions

1Operite i očistite šparoge od tvrdog dijela.

2U posudu u kojoj se hrana ne lijepi zagrijte maslinovo ulje i dodajte šparoge.

3Kuhajte šparoge na srednjoj vatri otprilike 5 minuta. Promiješajte ih povremeno.

4Stavite šparoge na tanjur i nemojte očistiti posudu od umaka koji su pustile šparoge.

5Jakobove kapice otvorite nožićem, na isti način kao i kamenice. Ako se ne otvore, stavite ih na paru, pa će se brzo otvoriti.

6Odstranite sivi dio i crveni koralj, a ostavite samo bijeli mišić.

7Bijele komade kapica posolite i popaprite.

8Stavite ih u istu posudu u kojoj ste pripremili šparoge i popržite malo s obje stane (3-4 minute otprilike).

9Stavite ih na tanjur.

10Opet u istu posudu dodajte vino i maslac, kad se maslac rastopi, dodajte tekućinu koju su kapice ispustile na tanjur i kuhajte dok pola umaka ne ispari.

11U umak dodajte šparoge i prokuhajte još minutu.

12Na tanjur stavite šparoge, naviše kapice te pospite s umakom.

13Možete servirati s malo matovilca ili rukole direktno u školjke.

00:00

1 Review

ratko

14 travnja, 2017

što reći. izvrsno

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!