IMOTSKA ZIMSKA SPIZA: Kapurali

  By Terracon d.d.  

18 siječnja, 2021

Listovi kupusa dobro se operu. Meso se melje zajedno s lukom, kapulom i slaninom, zatim se doda papar, sol, crvena paprika, isjeckani petrusimul i jaje, pa sve to miješa rukom. Ovu smjesu se zamota u listove kupusa, pa tako pripremljene kapurale slažemo u teću. Preostale listove kupusa tanko narežemo i stavljamo između i po složenim kapuralima s klinčićima i korijandulom. Na dnu teće može se staviti nekoliko kožica slanine, komadi junećeg mišića s kosti ili svinjetina.

Posebno se napravi zapržak. Na ulje ili mast stavi se isjeckana kapula i brašno, pa se zažuti na laganoj vatri, dolije 1-2 čaše vode i dodaju vegeta, konšerva i šećer. Lagano se prokuha da ostane rijetko. Zapržak se prelije po složenim kapuralima i dolije vode da sve popliva. Kapurali se kuhaju u ekpres loncu 15 minuta, a u običnoj teći nekoliko sati. S kapuralima se poslužuje pire krompir, leš svježe i suho meso.

  • Prep: 1 hr
  • Cook: 1 hr

Ingredients

- glavica domaćeg kiselog kupusa

- 1 kg miješanog mesa (svinjetina,teletina i junetina)

- 1oo g domaće suhe slanine

- 1 jaje

- 1 manja kapula

- 4-5 česana luka

- nekoliko klinčića

- 1 žličica korijandula

- petrusimul

- slatka crvena paprika

- papar

- sol

Directions

Idemo dalje sa receptima stare imotske kužine. Iz poznate kuharice Maje Nikolić i Gaby Škeva "Imotski na pjatu" koja je doživjela do sada čak pet izdanja, izdvojili smo jedno po Imoćanima njihovo omiljeno zimsko jelo. To su kapurali. Napominjemo zimsko, iako su kapurali uvijek dobro došli u svako doba godine. Samo je jedna "kvačica" u tome, što su stari imotski gurmani zapravo kapurale svrstali u zimsku spizu, jer je zimi, kažu bilo dobrog domaćeg kiseloga kupusa i dobrog suhog mesa. No, sve u svemu kapurali su oduvijek činili svaki ručak kvalitetnim.

ZAPRŽAK

- 2 žlice brašna
- 1 kapula
- 1 žlica masti,ili ulja
- 1 žlica konšerve
- vegeta
- 1 žlica šećera

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!