IMOTSKA STARA KUŽINA: KROKANAT

  By Terracon d.d.  

19 siječnja, 2021

U nastavku priče o staroj Imotskoj kužini i nakon prva dva slana recepta, evo mali predah uz jedan tradicionalni i svakom znani slatki izričaj. Krokanat je univerzalni slatki prilog, bolje kazati slatki bonbon koji ne zahtjeva mnogo sastojaka. Samo šećer i bajame. No, njihova priprema je specifična.

Mnoge slastičarnice diljem svijeta upravo taj slatki izričaj radile su po nekim svojim receptima. Svaka iole ozbiljna imotska kuharica ili slastičarka imala je za izradu krokanta posebnu mramornu ploču i poseban lazanjur. Korokanat se cucao, te bio i predivni ukras mnogim imotskim tortama, posebno Carskoj imotskoj torti.

Ingredients

- 3-4 žlice šećera

- 3-4 žlice isjeckanih bajama

Directions

1Na tavu se stavi šećer i na tihoj vatri ukaramela se da bude svijetle boje. Tada se dodaju bajami i sve se izmiješa. Izlije se smjesa na mramornu ploču namazanu uljem. S lazanjurem se razvalja na nekoliko milimetara debljine. Lazanjur treba biti mokar, a ako se lijepi još ga više treba namočiti vodom. Od razvaljanog krokanta velikim nožem moraju se brzo izrezati trake i njime ih podići s mramorne ploče, pa zavijati spiralno oko okruglog štapa. Tako oblikovane skidaju se sa štapa i odlažu hladiti. Sve radnje moraju se raditi vrlo brzo.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!