humus namaz

Humus namaz (namaz od slanutka)

  By Nona  ,

2 rujna, 2016

Humus namaz je zdrav i hranjiv recept koji korijene vuče s Bliskog istoka, a tamo se prvi put spominje u 13. stoljeću u Egiptu. Priprema se miksanjem slanutka sa sokom limuna, maslinovim uljem, lukom i soli, te u nekim zemljama poput Libanona, s tahini umakom (umak od sjemenki sezama). Zemlje Bliskog istoka, posebno Libanon i Izrael, pokušavaju dobiti zaštićeni geografski status za humus namaz, no još uvijek nije dodijeljen, pa su se tako zemlje odlučile „obračunati” na drugi način, tako da su u kompeticiji tko će pripremiti veći, teži i bolji humus namaz. Trenutni Guinness rekord za najveći pripremljen humus namaz drži Libanon oboren u svibnju 2010.

Postoje mnoge varijante originalnog recepta u koje se dodaju začini i orašasti plodovi po želji te ocat umjesto limunovog soka. Dakle, kao i mnogi drugi namazi,  i ovaj može biti dorađen po vlastitom ukusu, no preporučujemo da za početak probate osnovni recept, pa naknadno dodajete ostale sastojke po želji, ne pretjerujući s količinom.

Slanutak je jako hranjiva namirnica bogata vlaknima, bjelančevinama, mineralima i vitaminima, posebno onim iz B skupine. Sto grama humus namaza sadrži otprilike 180 kalorija, a masnoće koje sadrži dolaze iz maslinovog ulja i tahini umaka (koristite li ga) su nezasićene masne kiseline koje su dobre za vaše zdravlje jer smanjuju razina takozvanog „lošeg” ili LDL kolesterola.

 

Humus namaz će biti mnogo ukusniji pripremite li ga večer prije, pokrijete prozirnom folijom tako da dodiruje sam namaz i ostavite preko noći u hladnjaku da odstoji. Ovako pripremljen namaz najbolje bi bilo konzumirati u roku od tri dana te ga čuvati u hladnjaku.

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 30 mins
  • Yields: 4 osobe
humus namaz

Ingredients

300 g slanutka

sok jednog limuna

1 režanj češnjaka

100 ml maslinovog ulja

1 žličica slatke paprike u prahu

prstohvat soli

Directions

1Stavite slanutak u zdjelu i prekrijte ga vodom.

2Ostavite da odstoji preko noći.

3Skuhajte slanutak u posoljenoj vodi.

4Kad omekša, ocijedite ga i stavite u blender.

5Dodajte ostale sastojke u blender osim praha slatke paprike.

6Izmiksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

7Stavite namaz u zdjelu i pospite s prahom od slatke paprike.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!