Guacamole umak

Guacamole umak

  By Nona  

23 srpnja, 2016

Guacamole umak je umak na bazi avokada koji vuče korijene još iz vremena Azteka koji su živjeli na području današnjeg Meksika. Ime je potječe od riječi „ahuacamolli” gdje je „ahuaca” azteška riječ koja znači 'avokado', a „molli” znači 'umak'. Najčešće se koristi kao dip s tortilja čipsom i za salate, a u Meksiku ga serviraju s kriškama limuna uvaljanima u sol. Tradicionalno se priprema uz mužar i tučak, od samo dva sastojka, a to su avokado i morska sol. Kasnije su se počele pojavljivati mnoge varijante recepta u koje se dodaje rajčica, čili, limun, luk ili pak bosiljak. Avokado se mora brzo pripremiti nakon što se izreže kako bi se spriječila enzimska oksidacija polifenola zbog izloženosti avokada kisiku te da mesnati dio avokada ne bi dobio smeđu boju. Kako biste spriječili tamnjenje avokada, pošpricajte ga nekoliko kapi limunovog soka.

Avokado je voće kojeg su ljudi počeli uzgajati centralnoj Americi, a danas je rasprostranjeno na oba američka kontinenta. Avokado raste na zimzelenim stablima koja mogu doseći visinu i od 20 metara, te je interesantno kako na samo jednom stablu može biti i preko milijun cvjetova, od kojih se doduše samo maleni dio razvije u plod. Od davnih dana poznata je njegova upotreba u kulinarstvu, kozmetici te njegova ljekovita svojstva. Avokado daje visoku nutritivnu vrijednost umaku jer je bogat vitaminima, mineralima te zdravim masnoćama. Bogat je vitaminom K, vitaminom E, vitaminima iz B skupine te kalijem. Avokado je jedino voće koje je bogato mono-zasićenim masnim kiselinama koje su organizmu korisne jer pomažu u sprječavanju nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Kako bi umak bio ukusniji koristite avokado koji je pod prstima mekan, dakle zreo. Guacamole umak možete držati u hladnjaku najviše dva dana u hermetički zatvorenoj posudi.

 

  • Prep: 15 mins
  • Yields: 4 osobe
Guacamole umak

Ingredients

3 avokada

1 rajčica (veća)

1 režanj češnjaka

1 žlica soka limuna

sol i papar, po želji

Directions

1Avokado ogulite, odstranite koštice i izrežite ih na manje komade.

2Stavite komadiće avokada u zdjelu s limunovim sokom i dobro ga zgnječite vilicom.

3Sitno isjeckajte češnjak i dodajte ga u zdjelu.

4Također sitno nasjeckajte rajčicu i dodajte je u zdjelu.

5Posolite i popaprite te lagano promiješajte.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!