Umak od rajcica

Domaći umak od rajčice s bosiljkom

  By Nona  

28 travnja, 2016

Domaći umak od rajčice ili kako ga u Dalmaciji zovemo „šalša od pomidora” jedan je od najčešće pripremanih umaka jer osim što je odličan uz, primjerice, tjesteninu, koristi se kao dodatak u pripremi mnogih drugih umaka i mesnih jela. Naime, možete napraviti veće količine te ga spremiti u sterilizirane staklenke za naknadnu uporabu. Za klasičan umak od rajčica ne koristi se crveni luk ni češnjak, no ako niste sigurni u kvalitetu rajčica i jačinu njihovog okusa, dodavanje crvenog luka će vam dati sigurnost za dobar ishod, odnosno sočan umak. Vrsta rajčice koja je najbolja za pripremu umaka je „San Marzano” rajčica duguljastog oblika (na splitskom području u Dalmaciji zovu ih „šljíve”) jer je jako mesnata, punog okus,a bez mnogo sjemenki. Imajte na umu da što duže kuhate umak, postaje gušći i ukusniji.

  • Prep: 25 mins
  • Cook: 1 hr
Umak od rajcica

Ingredients

1 kg rajčica

2 crvena luka

3 žlice maslinovog ulja

10 listova bosiljka

sol

Directions

1Operite i osušite rajčice.

2Prerežite ih na pola, odstranite zeleno-smeđi vrh rajčice i iscijedite sjemenke.

3Stavite rajčice u posudu i kuhajte pokrivene na laganoj vatri dok rajčice ne omekšaju.

4Kad omekšaju, skinite ih s vatre i propasirajte.

5U posudu zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno isjeckani luk. Kad luk dobije zlatnu boju, dodajte propasirane rajčice i malo soli te kuhajte na jakoj vatri dok ne dobijete željenu gustoću, povremeno miješajući.

6Kada je umak gotov, maknite s vatre i dodajte listove bosiljke te poklopite.

00:00

0 Reviews

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Podijeli sa prijateljima

Obožavamo vidjeti da čitate Noninu Zdravu Kuhinju, a još nam je veće zadovoljstvo i poticaj kad dijelite naše tekstove sa prijateljima!